Blu-Ray Review: Gone Girl

De prachtige kaskraker van David Fincher krijgt een luxe Blu-Ray uitgave.


Regie: David Fincher | Cast: Ben Affleck (Nick Dunne), Rosamund Pike (Amy Dunne), Neil Patrick Harris (Desi Collings), Tyler Perry (Tanner Bolt), e.a. | Speelduur: 148 minuten | Bioscooprelease: 2 oktober 2014 | FilmTotaal recensie: Gone Girl

Met flink wat prachtige films achter zijn naam leverde David Fincher afgelopen jaar de psychologische thriller Gone Girl af. Net als afgelopen jaren verfilmde hij een bestaand verhaal, in dit geval het gelijknamige boek van Gillian Flynn. Voor de mannelijke hoofdrol trok Fincher verrassend genoeg Ben Affleck aan en hij zette hem tegenover Rosamund Pike, die invulling gaf aan 'Amazing' Amy. Met de wetenschap dat Fincher opnieuw samenwerkte met onder meer cameraman Jeff Cronenweth, producent Ceán Chaffin en muzikanten Trent Reznor en Atticus Ross kon vooraf uitgetekend worden dat Gone Girl een topper zou worden.

Met uiteraard een verrassende twist groeide de uitstekend ontvangen thriller uit tot Finchers grootste kassucces tot op heden. Het noteerde namelijk een mooie $370,0 miljoen. Ook Pike profiteerde van haar aandeel, aangezien zij is genomineerd voor een Oscar voor Beste vrouwelijke hoofdrol. Onlangs bracht 20th Century Fox Gone Girl uit op een luxe, maar toch wat kale Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Op de dag dat ze vijf jaar samen zijn geeft Nick Dunne zijn charmante vrouw, Amy, als vermist op. Wanneer de plotselinge verdwijning van zijn vrouw ongelofelijk veel aandacht van de media krijgt, wijzen alle bewijzen naar Nick zelf. Onder druk van de groeiende media-aandacht begint het positieve beeld dat iedereen van zijn huwelijk had, te verwateren. Zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag zorgen ervoor dat iedereen zich hetzelfde begint af te vragen: Heeft Nick Dunne zijn eigen vrouw vermoord?


Waardering

Finchers nieuwste thriller kreeg één Oscarnominatie, voor de hoofdrol van Rosamund Pike. Ook kreeg het vier Golden Globe nominaties en twee BAFTA nominaties. Op Rotten Tomatoes komt Gone Girl tot een prima "fresh" 88 procent. De IMDb noteert een nog redelijke 8,3 bij ruim 302 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller eveneens met een 8,3 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Fincer is naast meesterverteller ook een soort stijlicoon op zichzelf. Gone Girl is opnieuw een feest van stijlvolle digitale cinematografie dat daar bovenop nog eens op meesterlijke wijze is gemonteerd door Kirk Baxter. Met als hoogtepunt de scène waar Amy . Helemaal geweldig is het openingsshot van de film dat helemaal op het einde terug te zien is. Na die 150 minuten kijk je compleet anders tegen dat shot aan en wanneer de lichten aangaan in de zaal blijf je verweesd achter... - Banned

Box Office

Het productiebudget van Gone Girl bedroeg zo'n $61 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een mooie $37,5 miljoen en eindigde uiteindelijk op een sterke $167,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een forse $368,0 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op zo'n $2,9 miljoen.


Blu-Ray: Gone Girl | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels, Frans | Extra's: Audiocommentaar van David Fincher | EAN: 8712626087113 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De Blu-Ray schijf van Gone Girl zit in een stevige een fraaie kartonnen insteekhoes, zonder al teveel opvallende zaken. Er zit wel weer een - bij dit soort uitgaven onvermijdelijk - velletje met de Nederlandse beschrijving omheen. De cover komt overeen met één van de prachtige filmposters, met in dit geval een blik op de rug van Ben Affleck.

Beeld & geluid

Uiteraard schiet deze uitgave op dit punt niet te kort. Met een beeldverhouding van 2.35 : 1, prachtig camerawerk en haarscherp beeld zorgt deze Blu-Ray uitgave voor een prima kijkervaring. Ook de zwartwaarde stelt niet teleur en het beeld is mooi strak. De DTS-HD 7.1 track zet de verschillende kanalen goed in en met de muzikale ondersteuning zit het ook weer goed, gezien de medewerking van Trent Reznor en Atticus Ross.

Extra's

Aangezien de 2,5 uur durende hoofdfilm de nodige ruimte in beslag neemt op de schijf, lijkt het erop dat er geen plaats meer was voor veel extra's. De enige extra die terug te vinden is, is een track met audiocommentaar van regisseur David Fincher. Hij start de track in een razend tempo en laat doorlopend allerlei details vallen over de pre-productiefase en de opnames. Als je echt meer wil weten, dan ben je dus toegewezen op deze track. Helemaal geen straf als je tijd overhebt, aangezien Fincher het tempo er goed inhoudt en veel te melden heeft.

Opnieuw een pakkende film van David Fincher, op een luxe Blu-Ray uitgave

Ondanks dat Rosamund Pike een prachtige rol neerzet en het geheel knap aanvoelt, weet Gone Girl niet helemaal het niveau te halen van eerdere films van Fincher. Juist de verrassende twist haalt de kracht een beetje uit de film, waardoor het uiteindelijk te veel blijft bij toch wat standaard thriller. Mogelijk komt dit door de deelname van Ben Affleck. Of zijn we de afgelopen jaren teveel verwend door Fincher, die nog altijd wacht op een Oscar voor Beste regisseur? Komende tijd houdt de geliefde filmmaker zich bezig met een aantal tv-series voor HBO.

Deze Blu-Ray uitgave van Gone Girl ziet er door de luxe verpakking fraai uit. Ook het beeld en geluid stellen niet teleur. Ondanks dat Fincher prima audiocommentaar aflevert, is het ontbreken van enkele featurettes toch wel een gemis. Desondanks een prima uitgave/film om in huis te hebben. Hieronder één van de weinige online featurettes over Gone Girl. Het betreft een VFX breakdown, waarin wordt aangetoond dat visuele effecten ook heel bescheiden ingezet kunnen worden.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair