Geen theater meer voor Michael Gambon

De afgelopen tijd laat zijn geheugen hem steeds vaker in de steek.

Brits acteerveteraan Michael Gambon moet helaas met pensioen, wat betreft zijn bijdragen aan het toneel. De man, die na de dood van Richard Harris de bekende rol van Albus Perkamentus in de Harry Potter-films overnam, onthulde tegenover de Sunday Times dat zijn geheugen niet meer is wat het eens was. Hierdoor is hij genoodzaakt een eind te maken aan zijn werk op het podium waar hij meerderen malen onderscheidingen voor heeft gekregen.

Hij bracht aan het licht: "Het is vreselijk om toe te geven, maar ik kan het niet meer. Het breekt mijn hart. Ik houd het script dan recht voor me en het duurt eeuwen om de teksten te leren. Het is beangstigend." Gambon, 74 jaar oud, kwam tot deze conclusie toen hij een half jaar geleden aan een toneelstuk werkte. "Er was een meisje aan de zijkant die mij mijn teksten voorlas. Ik moest een oordopje indoen om het te kunnen horen. Na een uur dacht ik: 'Dit werkt zo niet. Je kan niet in het theater werken - waar vrijheid belangrijk is - terwijl je krijst, schreeuwt en rent en iemand jou je teksten voorleest.'"

Voor zijn theaterwerk heeft Gambon acht prijzen in de wacht gesleept en is daarbovenop zo'n vijftien keer genomineerd. Hij werkte gedurende zijn carrière aan meer dan zeventig toneelstukken. Film- en televisieliefhebbers hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken. De beste man zal voorlopig, mits hij dat kan volhouden, daarmee doorgaan. Op die gebieden is hij ten slotte ook geen amateur. Zijn televisierollen leverde hem negen onderscheidingen op en zijn contributies aan film tien.



NieuwsFilm

meest populair