Blu-Ray Review: Enemy

Denis Villeneuve verrast opnieuw, na de eerdere toppers Incendies en Prisoners.


Regie: Denis Villeneuve | Cast: Jake Gyllenhaal (Adam Bell/Anthony St. Claire), Mélanie Laurent (Mary), Sarah Gadon (Helen St. Claire), Isabella Rossellini (Adams moeder), Tim Post (conciërge), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Bioscooprelease: 29 mei 2014 | FilmTotaal recensie: Enemy

Met het prachtige Incendies en het spannende Prisoners (2013) trok de Canadese filmmaker Denis Villeneuve flink de aandacht. Verleden jaar wist hij opnieuw indruk te maken, dit keer met de psychologische thriller Enemy. Samen met scriptschrijver Javier Gullón vertaalde Villeneuve het boek 'The Double'/'O Homem Duplicado' van José Saramago naar het witte doek. Met Jake Gyllenhaal in een opvallende dubbelrol en een niet altijd even makkelijk te volgen verhaal - zeker wat betreft het einde - werd Enemy goed ontvangen, al kon het grote publiek niet gevonden worden.

In 2013 wist Villeneuve's Prisoners nog een knappe $122,1 miljoen te noteren. Des te opvallender is de magere omzet van Enemy. De film kwam niet verder dan $3,4 miljoen. Uiteraard is de uitkomst een stuk minder behapbaar voor het grote publiek dan de voorganger. Al met al is Enemy wel het bewijs dat Villeneuve een blijvende naam is en het zorgde er tevens voor dat Gyllenhaal zich in de kijker kon spelen. Distributeur Victory - geboren uit het toenmalige label Filmfreak - bracht de film uit op Blu-Ray.

Synopsis

Wanneer Adam zijn dubbelganger ontmoet, neemt zijn leven een onverwachte wending. Met zijn weinig uitdagende baan als professor en een uitgebluste relatie, leidt Adam een saai en eentonig bestaan. Maar dan ontdekt hij een bijrolacteur die sprekend op hem lijkt. Zijn dubbelganger blijkt Anthony, een B-acteur die samenwoont met zijn zwangere echtgenote. Hoe passen de levens van Adam en Anthony in elkaar? En wat heeft een mysterieuze, exclusieve nachtclub ermee te maken? Enemy levert voldoende stof om over na te praten, tot ver na het verontrustende slot.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Enemy prima "fresh" met 75 procent. De IMDb noteert een lagere 6,8 bij ruim 302 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller met een betere 7,7 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven kwam tot vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Vanaf het eerste moment is het duidelijk dat Enemy geen doorsnee film is en of je er nou van houd of niet je moet toegeven dat dit een film is die uiterst goed in elkaar zit... ...De cinematografie is op en top, evenals de belichting en door de gehele film heen voel je gewoon die onheilspellende sfeer die gewoon om te snijden is. Ik kan goed begrijpen dat er mensen zijn die deze film door zijn ingewikkelde plot en bizarre verhaallijnen maar niks vinden, maar als je het mij vraagt is Enemy een meesterwerkje en ik vond het persoonlijk erg inspirerend! - Olrik

Box Office

Het productiebudget van Enemy is onbekend. De film heeft slechts een beperkte bioscooprelease gekregen en kwam wereldwijd tot zo'n $3,4 miljoen aan omzet. Hiervan werd ruim $1 miljoen opgehaald aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa. In Nederland stopte de teller op ruim 80.000 dollar.


Blu-Ray: Enemy | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: geen | EAN: 9789461873262 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Victory

De Blu-Ray schijf van Enemy zit in een standaard Amaray keepcase. De cover komt overeen met één van de prachtige filmposters.

Beeld & geluid

Visueel zit Enemy uitstekend in elkaar. De werelden van de hoofdpersonages hebben redelijk hun eigen sfeer en het is mooi om te zien hoe deze elkaar ontmoeten. Qua kleur heeft de film de nodige correcties gehad om de juiste sfeer mee te geven. In High Definition ziet de film er goed uit, met scherpe beelden en is nagenoeg grainloos. Bij het geluid ligt de nadruk op dialoog en stiltes, waardoor de DTS-HD track er verhoudingsgewijs niet bovenuit schuit.

Extra's

Distributeur Victory heeft helaas geen extra's toegevoegd aan deze uitgave. Voor de liefhebber van de film is dit erg jammer. Het was aardig geweest als script-schrijver Javier Gullón en/of regisseur Denis Villeneuve meer achtergrondinformatie prijs hadden gegeven via de thuisversie. Gelukkig biedt YouTube enige uitkomst:


Bijzonder knappe film van Denis Villeneuve, op een kale Blu-Ray uitgave

Voor wie de film heeft gezien kent het opmerkelijke einde dat je gelijk aan het denken zet. Op het internet zijn al heel wat verklaringen verschenen. Eén van de populairste beschouwingen is die van Chris Stuckmann, die zijn eigen visie uiteenzet en een verklaring geeft voor het slot. Helaas ontbreekt iets dergelijks op de Blu-Ray uitgave. Overigens spraken onze collega's van Cineville met scriptschrijver Gullón; fraai als je van de film hebt genoten. Laat op de gebruikelijke plaats je eigen visie achter.

Regisseur Villeneuve focust zich overigens op het mysterieuze misdaaddrama Sicario, met namen als Emily Blunt, Jon Bernthal, Josh Brolin en Benicio Del Toro. Mogelijk nog dit jaar in de bioscoop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair