Alles over 'American Sniper'

Clint Eastwood regisseert een controversiële film.

Komende donderdag komt de film American Sniper uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 5 maart in première.

American Sniper


Duur: 132 minutenGenre Actie, Biografie, OorlogBudget: 58,8 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieClint EastwoodScenario Jason HallBradley Cooper Chris KyleKyle Gallner Goat WilsonCole Konis Young Chris KyleBen Reed Wayne KyleElise Robertson Debbie Kyle
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Chris Kyle is de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Maar er zit meer achter deze man dan alleen zijn talent als scherpschutter. U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam 'Legend'. Maar ook achter de vijandelijke linie groeit zijn reputatie. Er wordt een prijs op zijn hoofd gezet en hij wordt het doelwit van rebellen. Ondanks het gevaar, en de tol die het eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: Nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

Chris Kyle

De film van Clint Eastwood is gebaseerd op het boek American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History en draait om scherpschutter Chris Kyle. Hij ging maar liefst vier keer naar Irak en zou naar eigen zeggen 255 mensen vermoord hebben. Het Amerikaanse leger bevestigde daarvan 165 doden.

Hoe dan ook, is Kyle de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. En dat zorgt meteen voor controverse rond deze film. De film biedt namelijk een vrij positieve blik op het leven van Kyle en toont hem als moedig en deugdzaam mens. Dat terwijl hij, volgens sommige critici, een keiharde moordenaar was.

Eerste reacties

Kritiek of geen kritiek, de film wordt in elk geval wel positief ontvangen. Op RottenTomatoes scoort deze 73 procent op basis van 217 recensies. Dat houdt in, dat er 158 positief waren en 59 als negatief bestempeld worden. "Voortgedreven door Clint Eastwoods vaste regie en sterk acteerwerk van Bradley Cooper, levert American Sniper een indringend eerbetoon aan zijn echte onderwerp."

Prijzen heeft de film verder genoeg gewonnen, maar er is ook vaak naast gegrepen. Zo werd de film bij de belangrijkste filmprijzen van allemaal, de Academy Awards, genomineerd voor zes beeldjes. Daarvan werd alleen die voor Best Sound Editing daadwerkelijk geleverd. Bij de Critic's Choice Award won acteur Bradley Cooper verder de prijs voor de beste mannelijke hoofdrolspeler.

Box office prestaties

American Sniper beleefde een uiterst sterke opening in de Verenigde Staten. De film opende op 3.555 schermen en haalde daar gemiddeld 25.111 dollar per scherm op, wat ons brengt op een fantastisch openingsweekend van 89 miljoen dollar. Verder haalde de film tot nu toe nog eens een mooie 242,1 miljoen dollar op in de Verenigde Staten.

Daarbuiten doet de productie het minder goed, met een opbrengst van 139,1 miljoen dollar in de rest van de wereld. Kijkende naar de opbrengst van eerdere Eastwood-films in Nederland, lijkt het erop dat American Sniper geen hoge bedragen zal verdienen. Waarschijnlijk komt de opbrengst rond de 500.000 - 1.000.000 euro uit.

Trivia

Om genoeg aan te komen voor de rol, at Bradley Cooper zo'n 8.000 calorieën per dag. Verder trainde hij vier uur per dag, gedurende en aantal maanden. De echte Chris Kyle zei ooit, dat niemand anders dan Clint Eastwood een film over zijn leven zou kunnen maken. Dankzij het box office succes van American Sniper, heeft Bradley Cooper nu drie films in de top vijf best verdienende R-Rated films. De andere twee zijn The Hangover en The Hangover Part II.

•


•


•





NieuwsFilm

meest populair