Blu-ray

Blu-Ray Review: The Tale of the Princess Kaguya

Studio Ghibli vertrouwt gelukkig nog wel op handgetekende animatiefilms.

door Bram de Groot op 21.03.2015 om 17:19 in Blu-ray


Regie: Isao Takahata | Cast: Aki Asakura (Kaguya), Kengo Kora (Sutemaru), Takeo Chii (Okina), Nobuko Miyamoto (Ōna), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Bioscooprelease: 4 september 2014 | FilmTotaal recensie: The Tale of the Princess Kaguya

Door het succes van de 3D CGI-animatiefilms verschijnen er tegenwoordig slechts zelden handgetekende films op het witte doek. Zelfs grondlegger Walt Disney kijkt voor het eindresultaat van zijn bioscoopfilms nog amper om naar het potlood. De Japanse animatoren zijn echter een stuk koppiger en dat is maar goed ook, aangezien zij tot op de dag van vandaag prachtige handgetekende films produceren. Studio Ghibli is een van de frontrunners en presenteerde recent The Tale of the Princess Kaguya a.k.a. Kaguyahime no monogatari, een film van animatiemeester Isao Takahata.

In het thuisland presteerde de animatiefilm redelijk met een score van bijna $23 miljoen, maar buiten Japan kreeg de film geen voet aan de grond. Wel werd de creatieve prent genomineerd voor de nodige filmprijzen, waaronder bij de Annie Awards en het Cannes Film Festival. De bekroning was uiteraard de nominatie voor de Oscar voor Beste Animatiefilm, eerder dit jaar. Onlangs verscheen Princess Kaguya op Blu-Ray, via uitgever Lumière.

Synopsis

Een oude bamboesnijder vindt op een dag een miniatuurmensje in een lichtgevende bamboestok. Hij beslist om haar mee te nemen en samen met zijn vrouw op te voeden. Het meisje, Kaguya, groeit al snel uit tot een bijzondere jongedame die begeerd wordt door menig jongeman. Maar, terwijl verschillende minnaars naar haar hand dingen, wordt prinses Kaguya met haar onvermijdelijke lot geconfronteerd.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Tale of the Princess Kaguya helemaal "fresh" met 100 procent. De IMDb noteert een uitstekende 8,1 bij ruim zevenduizend stemmen. Slechts één bezoeker van FilmTotaal beoordeelde de animatiefilm, met een 6,0 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van The Tale of the Princess Kaguya bedroeg zo'n $49,3 miljoen. De animatiefilm verscheen in de nodige landen in de bioscoop. Toch presteerde de creatieve film van Isao Takahata alleen in het thuisland naar behoren. In Japan kwam het uit op $22,7 miljoen. Wereldwijd eindigde de teller op zo'n $24,2 miljoen.


Film: The Tale of the Princess Kaguya | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Japans, Frans DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: trailer | EAN: 5425019009120 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Lumière

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Tale of the Princess Kaguya zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de vermoedelijk westerse filmposter.

Beeld & geluid

De animaties van Isao Takahata en zijn team zijn logischerwijs enorm afwijkend aan het huidige standaard 3D CGI-animatiegeweld. Deze bijzondere handgetekende film is hier dan ook niet mee te vergelijken. In High Definition ziet de film er uitstekend uit, ondanks de veelal softe en fletse kleuren. De DTS-HD track onderscheidt zich vooral via de flink aanwezige soundtrack. Al met al is dit een erg mooie schijf die deze unieke animatiefilm recht aandoet.

Extra's

Ondanks dat deze film zich uitstekend zou lenen voor wat extra's - bijvoorbeeld over de animatie, studio Ghibli of regisseur Isao Takahata - heeft distributeur alleen de hoofdfilm en de trailer geplaatst op de schijf.

Creatieve en mooie animatiefilm die waarschijnlijk voor een kleine groep liefhebbers is weggelegd

Japanse animatiefilms vallen vooral in de smaak bij een kleinere groep liefhebbers. The Tale of the Princess Kaguya is op zijn beurt ook weer redelijk uniek door de wijze waarop de film wordt afgeleverd. De schets-achtige animaties lijken stil te staan, maar hebben daarentegen ook de nodige snelheid. Erg kunstig gedaan. Samen met het verrassende en fantasierijke verhaal levert dit al met al een uiterst sierlijke film op.

Deze Blu-Ray uitgave van The Tale of the Princess Kaguya heeft een prima beeld en geluid, maar toont helaas geen extra's. Ook online zijn deze niet snel te vinden, daarom hieronder een verlengde trailer van zo'n zes minuten.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Joslyn

Avatar

Heb deze nog niet gezien maar studio Ghibli is te gek

adofmirosch

Avatar

Wauw wist niet dat deze al uit was.
Moet nog heel wat films van ghibli zien, kijk ook enorm uit naar de film die volgende week draaid when marnie whasthere.

nieuwslaatste nieuws

meest populair