Tom Felton neemt het op voor nerds

De 'Harry Potter'-acteur heeft veel bewondering voor de gekostumeerde superfans.

Tijdens zijn regiedebuut aan de documentaire Tom Felton Meets the Superfans realiseerde de in de titel genoemde acteur dat het helemaal zo gek nog niet is om bepaalde acteurs of film franchises te steunen. In de non-fictie film trekt de 27-jarige Harry Potter-ster eropuit om de grootste fans te ontmoeten en te achterhalen wat hen drijft. Hij deed dit voornamelijk in het bijzijn van mensen die film-, televisie- en boekconventies bijwoonden.

De Britse jongeman legde uit hoe hij op het idee kwam om de documentaire voor BBC te maken. Het begon allemaal toen hij een video aan zijn vrienden liet zien. De beeltenissen toonden aan hoe het er bij zo'n evenement aan toe ging. "Er waren mensen die zich hadden aangekleed als een Stormtrooper, Gandalf en Dumbledore. Mijn maten vonden het fascinerend, maar ook wel vreemd. En toch trokken mijn vrienden met veel plezier hun voetbal shirtjes aan terwijl ze naar de televisie schreeuwden en Manchester United aanmoedigden, ondanks het feit dat ze nog nooit in Manchester zijn geweest. Waarom is het schoppen van een bal, in een net, minder vreemd dan het leuk vinden van een fictieve tovenaar?"

Hij vervolgde: "In het algemeen beschouwt men het cool als je een grote fan van dingen zoals sport en muziek bent, maar zodra het om 'Star Trek', 'My Little Pony' of iets anders gaat dat obscuur is, dan is het plotsklaps vreemd en kijken mensen op je neer." Volgens de Rise of the Planet of the Apes-acteur was er een beruchte ijveraar die handtekeningen verzamelde. De New Yorkse Brian zou volledige nachten buiten doorbrengen om op bepaalde beroemdheden te wachten.

"Hij heef zo'n 250 foto's met Daniel Radcliffe," verklaarde Felton, "en ik dacht: 'Hij heeft toch vast wel genoeg aan één foto?' Maar hij wilde simpelweg met Daniel vriendschappelijk worden en een communiteit met bepaalde mensen onderhouden. Het is voor zulk soort mensen een passie en het geeft hen een reden om iets toe te juichen. Op deze manier omringen ze zich met soortgelijke mensen. Het geeft hen iets om van te genieten."

Gedurende de première van diverse Harry Potter films ervoer Felton hetzelfde - toen zag hij ook enkele keren dezelfde mensen staan. "Je ziet ze maar voor een seconde of tien. Maar ze bouwen hiermee een ondersteunende relatie die de bekendheden erkennen. Het is ontzettend bevredigend."



NieuwsFilm

meest populair