Algemeen

Debuutfilm Van Gogh gevonden

door FilmTotaal op 18.11.2004 om 15:01 in Algemeen
In de kelder van Theo van Gogh is een originele versie van zijn debuutfilm Luger teruggevonden. Dat heeft producent Dave Schram donderdag gemeld. Een woordvoerder van het Nederlands Film Festival spreekt van een ,,unieke vondst''.

Luger leek lange tijd verdwenen te zijn. In het Filmmuseum, waar vrijwel alle Nederlandse films liggen opgeslagen, was geen kopie aanwezig. Een print die Theo van Gogh zelf bewaarde, was enkele jaren geleden door een boze ex-echtgenote in de Brouwersgracht gegooid.

Producent Schram, die een groot aantal films van Van Gogh beheert, laat de print zo snel mogelijk digitaliseren. ,,Het materiaal mag niet verloren gaan'', zei hij. Of de film weer in roulatie komt, kan hij nog niet zeggen. Het Nederlands Film Festival vertoont Luger volgend jaar in elk geval in een retrospectief dat aan de vermoorde filmer wordt gewijd.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MikeyMo

Avatar

Zal wel op dvd uitgebracht worden Smiley face

Blight

Avatar

Ja hor.

jazzie

Avatar

Wie zit hier nou op te wachten, ik niet in ieder geval

JB

Avatar

jazzie "wie zit hier nou op te wachten, ik niet in ieder geval"
En jij bent representatief voor deze site en heel Nederland? Ik denk het niet.

mercapto

Avatar

Let maar op, als je 'm gezien hebt weet je dat je er niet op zat te wachten. Je denkt nu alleen maar mee met de hype. Net als die niet leuke Sponge Bob en die kleine kleine Pim Fortuyn, al dat stomme gehype, tsk tsk tsk...

Ann McDunn

Avatar

Het is toch altijd goed als er als verloren gegaan werk terug gevonden wordt. Of je het nu mooi vind of niet doet niets terzake, deze film hoort bij het werk van Theo van Gogh. Alles van Gerard van het Reve tot zijn huishoudboekjes aan toe worden nu nog steeds voor hoge prijzen verkocht op veilingen, dus alles van Theo van Gogh zal zijn waarde ook wel houden. Er zijn ook mensen die de films wèl de moeite waard vinden, en dat had voor zijn dood niets met een hype te maken.

nieuwslaatste nieuws

meest populair