Google haalde dit jaar al 100 miljoen piraterij-links offline

Grootschalige schoonmaak rond het illegale web-aanbod.

In de eerste drie maanden van 2015 heeft Google zo'n 100 miljoen links offline gehaald die inbreuk maakten op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als de zoekgigant hiermee doorgaat dan zal Google in 2015 een half miljard links verwijderen uit de zoekresultaten.

Het aantal "DMCA takedown requests" is de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. In 2011 waren dat er nog een paar honderd per dag. In 2015 zijn dat er ongeveer een miljoen.

Rechthebbenden verwachten van Google niet alleen dat het bedrijf de links verwijdert, maar dat het ook actie onderneemt tegen online piraterij. Om hieraan tegemoet te komen heeft Google zijn zoekalgoritme aangepast. Sites die vaak linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal scoren lager in de zoekresultaten.

Google benadrukt echter dat de verantwoordelijkheid over bij de rechthebbenden ligt: “De juiste combinatie van prijs, gemak en legaal aanbod zet meer zoden aan de dijk dan een strenge handhaving.”

De afgelopen periode neemt de strijd tegen online piraterij toe. Zo kreeg Nederland alweer een jaar geleden een downloadverbod. Ook Stichting Brein probeert het downloaden aan banden te leggen. De downloader zelf lijkt echter niet zo snel te stoppen en het populaire Popcorn Time geeft zelfs streamingdienst Netflix de nodige zorgen.



NieuwsFilm

meest populair