Keiharde actie uit het Zuidoosten [Imagine 2015]

Drie actiefilms die niet zouden misstaan in de Pathé.


Aan het begin van april scheurde Fast & Furious 7 de Nederlandse bioscopen in, en aan het van de maand zullen de Avengers met Age of Ultron de wereld weer beschermen tegen een externe bedreiging. Tussen dit Amerikaanse actiegeweld in zijn op Imagine minstens even spectaculaire actiefilms te zien. Helaas zullen die de reguliere Hollanse bios niet bereiken, omdat de Zuidoost-Aziatische actiefilm in Nederland niet verkoopt. De Oceanische actie ook niet, tenzij er tovenaars en hobbits aan te pas komen. Toch zouden het Zuid-Koreaanse The Admiral: Roaring Currents, het Nieuw-Zeelandse The Dead Lands en het Chinese Brotherhood of Blades niet misstaan in Pathé.

The Admiral: Roaring Currents werd in Zuid-Korea in 2014 de succesvolste film aller tijden, met meer dan zeventien miljoen bezoekers – vier miljoen meer dan Avatar. Het is een soort Zuid-Koreaanse 300, maar dan met schepen in plaats van halfnaakte, gespierde mannen. Choi Min-sik (Oldboy) speelt generaal Yi Sun-sin, de Koreaanse Michiel de Ruyter, die in 1597 de invasie van Korea door Japan moet voorkomen. Als de Japanse vloot zich bij het landleger kan voegen, is de strijd zeker verloren. De Japanners trekken ten strijde met 330 vaartuigen (althans, volgens Koreaanse overlevering), waar Yi slechts twaalf 12 schepen tegenover kan stellen. Zijn enige voordeel is zijn kennis van het strijdterrein en de gevaarlijke getijden waarmee hij de Japanners in de val kan lokken.

Het eerste gedeelte van The Admiral: Roaring Currents beslaat de voorbereiding op de zeeslag, en daarna volgt de slag zelf. Die het volle tweede uur van de film in beslag neemt en zo goed als één lange actiesène is, bestaande uit verschillende fases. Veel tijd en ruimte dus voor de typische mannelijke heroïek die je in dit soort historische oorlogsfilms aantreft, met een flinke dosis opofferingsgezindheid, inspirerend leiderschap en vechten tot de laatste snik. De man tot man gevechten die af en toe plaatsvinden zijn soms wat rommelig in beeld gebracht, zeker in het eerste gedeelte van de film. Maar het gros van de actie vind tussen de schepen plaats, en dat is zeer enerverend en indrukwekkend gefilmd en/of uit de computer getoverd. Veel spectaculaire schipbreuken, met effectieve, bombastische muziek waar Hans Zimmer jaloers op mag zijn.

[rating 4]

The Dead Lands gaat nog een stuk verder de geschiedenis in, naar een Nieuw-Zeeland dat nog niet door westerlingen 'ontdekt' was. Waarin de leefwereld van de inheemse Maori bevolking nog geheel om hun eigen stammen en mythologie draaide. De Maori spreken nog hun eigen taal, en slaan elkaar op bloedige wijze de hersens in. Waardoor jongens vroegtijdig mannen moeten worden en het jonge stamhoofd Mongi het uitmoorden van zijn stam moet wreken. De Maori hadden hun eigen vechtstijl, wapens en strijderscultuur, en het is fijn en fascinerend om eens een actiefilm te zien waarin dat centraal staat. Vooral het keiharde gebruik van een soort pingpongbat met scherpe rand laat indruk achter, op de kijker en de hoofden van de tegenstander. Jammer dat de cameravoering en montage van de actiescènes soms wat slordig is, waardoor de actie soms moeilijk te zien is. Desalniettemin is The Dead Lands een boeiende etnografische actiefilm.

[rating 3.5]

Brotherhood of Blades heeft hier en daar nog chaotischer camerawerk en montage, waardoor ook hier de goede choreografie aan effect inboet. De camera zit te dicht op de gezichten van de acteurs, waardoor hun bewegingen niet te volgen zijn. Of de beelden zijn zelfs zo aan elkaar geknipt dat je wel de slag van een zwaard of de schop van een been kan zien, maar het moment van impact tussen twee beelden verdwijnt. Dit soort montage verwacht je in een Amerikaanse film waar de acteurs meestal niet om hun vechtkunsten zijn gecast en de montage dat moet verhullen, maar van een Chinese film zou je meer mogen verwachten. Want zo nu en dan zijn er momenten waarop wel te zien is wat er gebeurd en hoe spectaculair dat werkelijk is, waaruit blijkt dat die verhullende montage niet nodig is. Het zijn die spaarzame momenten die samen met de mooie achttiende eeuwse aankleding Brotherhood of Blades net een beetje de moeite waard maken, maar dat is te weinig om er een goede actiefilm van te maken.

[rating 2.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale Imagine pagina voor meer verslaggeving.

NieuwsFilm

meest populair