Ben Affleck schaamt zich voor grootouder met lijfeigenen

De makers van 'Finding Your Roots' kwamen erachter dat de beste man slaven bezat.

Sony verduurde pas geleden wederom een schop onder de kont toen WikiLeaks diverse e-mails naar buiten bracht. In één van de berichten vroeg Finding Your Roots-producent Henry Louis Gates Jr. om advies, aangezien één van de deelnemers iets wilde laten schrappen. Het betreft acteur Ben Affleck, volgend jaar te zien in Batman v Superman: Dawn of Justice. Het programma vond uit dat één van zijn voorvaders slaven in eigendom had en Affleck wilde dit niet publiekelijk maken.

De e-mail zorgde weer voor wat kabaal, omdat men dacht dat het met censuur te maken had. Affleck besloot afgelopen dinsdag haarfijn op Facebook zijn vraagstuk te verduidelijken. "Ik wilde niet dat een televisieshow, over mijn familie, een vent zou behandelen die slaven bezat. Ik schaamde me. De gedachte liet een slechte smaak in mijn mond achter. De makers besloten wat er in de show zou voorkomen. Ik pleitte aan hen op dezelfde manier zoals ik aan regisseurs voorstel welke opnames ze van mij zouden moeten gebruiken. Dit behoort bij het creatieve proces."

Affleck vertelde daaropvolgend dat de show deze data niet hoefde uit te zenden, omdat ze geen journalistieke verplichtingen bezitten. "Het is belangrijk om te begrijpen dat dit geen nieuwsprogramma is. 'Finding Your Roots' is een show waaraan je vrijwillig een hoop informatie over je familie verschaft. Het maakt je zeer kwetsbaar. De veronderstelling is dat ze nooit onrechtvaardig zullen handelen en dat ze je wens om te participeren respecteren, en geen zaken zullen bijvoegen die jouw familie in verlegenheid brengt."

Hij eindigde oprecht: "Ik berouw mijn aanvankelijke keuze om het vraagstuk over slavernij niet in het verhaal toe te voegen. Mijn familie bezit noch eer, noch blaam voor wat mijn voorouders gedaan hebben. De hoeveelheid interesse in dit verhaal suggereert dat we dat wel doen, als een natie, die nog steeds met de verschrikkelijke nalatenschap van de slavernij worstelt. Het is een onderzoek waardig genoeg om te vervolgen. Ik ben blij dat mijn verhaal, hoewel niet rechtstreeks, aan die discussie bijdraagt. Ondanks dat ik het niet leuk vind dat die vent een voorouder is, ben ik wel blij dat we hierdoor dat aspect van onze geschiedenis bespreken."



NieuwsFilm

meest populair