Algemeen

De grootste filmsite van Nederland?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Filmtotaal op 15.12.2004 om 14:22 in Algemeen
Gisteren werd een persbericht de wereld ingestuurd met daarin onder andere het volgende:

FilmFocus.nl is de meest bezochte filmsite van Nederland. Dat wijst een online bereiksonderzoek uit, gehouden door Multiscope Visiscan over de maand november 2004. Met 430.000 unieke bezoekers verslaat FilmFocus het gesubsidieerde Cinema.nl met 60.000 bezoekers. De internetsite van de Pathé bioscopen eindigde op de derde plaats.


Wat blijkt: het bedrijf Multiscope, dat zich bezighoudt met online marktonderzoek, heeft met haar Visiscan-systeem in de maand November onderzoek gedaan naar bezoekersaantallen van Nederlandse filmwebsites. Hiermee zijn ze tot een top 10 gekomen die er als volgt uitziet:

www.filmfocus.nl 430.000 unieke bezoekers p/m
www.cinema.nl 370.000
www.pathe.nl 370.000
www.biosagenda.nl 310.000
www.bioscoop.nl 260.000
www.videoland.nl 260.000
www.moviecity.nl 220.000
www.belbios.nl 200.000
www.interdvd.nl 190.000
www.movie-alert.nl 170.000

Een zeer interessante lijst, zeker als je weet dat deze is samengesteld na onderzoek door een gerenommeerd bedrijf als Multiscope.

Unieke bezoekers
Al sinds de start van het internet is er verwarring over het begrip unieke bezoekers. Websites brulden over pageviews waar het eigenlijk hits waren en over unieke bezoekers waar het pageviews betrof; meestal om de eigen cijfers wat op te kunnen krikken. Unieke bezoekers wordt verder voordurend aangehaald daar waar het eigenlijk het totale aantal bezoeken betreft.

We zullen niet in details treden maar willen toch even wat feiten neerleggen.

Advertentiebureaus
In Nederland zijn er twee grote online advertentiebureaus: Adlink en Webads. Dat het nauwkeurig meten van unieke bezoekers voor deze partijen van levensbelang is moge duidelijk zijn. De meeste grote filmwebsites in Nederland zitten bij een van deze twee (FilmTotaal bij Adlink). De volgende stats die we opnoemen zijn van de ratingcard van Adlink van Oktober en van de online ratingcard van Webads. Dit zijn de door hun genoemde unieke bezoekers per maand welke gemeten wordt met professionele technologie.

Webads (online gegevens):
Filmladder 150.000 unieke bezoekers per maand
Movie-alert.nl 50.000 unieke bezoekers per maand

Adlink (Ratingcard Oktober):
FilmTotaal 190.000
Cinema.nl 83.000
Filmfocus.com 84.000

Wat opvalt is dat Filmtotaal volgens Adlink 100.000 bezoekers meer had dan Cinema.nl maar niet in de Multiscope top 10 staat. Daarbij meldt Multiscope dat Cinema.nl in november 370.000 unieke bezoekers per maand had terwijl dit volgens Adlink een maand eerder nog maar 83.000 waren. Ook interessant is het feit dat Filmladder.nl volledig in deze top-tien ontbreekt, terwijl deze site volgens WebAds 100.000 bezoekers meer had dan Movie-Alert, dat op de 10e plek staat.

De cijfers van Filmfocus blijven onduidelijk, zij hebben namelijk zowel een .nl als een .com domein, maar 346.000 lijkt ons wat teveel van het goede. Bovendien geven zij op hun eigen site 120.000 bezoekers per maand aan. (Voor meer vergelijkende cijfers is een bezoek aan Alexa.com wellicht nog interessant, deze site meet over een groot aantal sites het internet-verkeer.)

Multiscope
De door multiscope gebruikte onderzoekmethode, Visiscan, roept duidelijk vragen op.

Multiscope Visiscan is hét online bereiksonderzoek voor websites. De dataverzameling verloopt volledig geautomatiseerd via een representatief panel van 1.500 Nederlandse internetgebruikers. Dit panel is voorzien van geavanceerde logsoftware, die realtime en op continue basis registreert welke websites de panelleden bezoeken.

Bovenstaande werkwijze kan wellicht een beeld geven van hoe de markt er ongeveer uitziet, maar de daadwerkelijke unieke bezoekers meten van een site is natuurlijk het laatste wat je op deze wijze kunt meten.

Conclusie
Allereerst blijkt het begrip 'filmsite' op vele manieren uitlegbaar; we vragen ons bijvoorbeeld af wat een DVD-verhuur site als InterDVD.nl in deze lijst doet of een bioscoopexploitant als Pathé. Maar los daarvan is het natuurlijk erg opmerkelijk om te zien dat o.a. FilmTotaal en Filmladder volledig in deze lijst ontbreken.

Zoals gezegd: wij kennen niet alle exacte bezoekersaantallen van de websites genoemd door Multiscope. Maar met bovenstaande getallen vraag je je toch af waarom je duizenden euro's neer zou willen tellen voor een onderzoek dat op z'n zachtst gezegd volledig discutabel is.

De onderzoeksmethode van Multiscope lijkt geenszins in staat om überhaupt unieke bezoekers te meten laat staan op basis daarvan meetresultaten te publiceren en daar een waarde aan toe te kennen.

Het wordt hoog tijd voor een standaard op internet wat betreft het tellen van unieke bezoekers, want met dit soort onderzoeken komt de waarheid duidelijk niet naar boven.

Update
Een reactie van Multiscope, [urlnoblank=http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=newsDetails&newsID=4364]hier[/urlnoblank]

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

HertogJan

Avatar

Bravo, laat het ze maar weten! Slecht hoor, je als 'professioneel' bedrijf neerzetten en dan zo'n slecht uitgevoerd onderzoek uitvoeren...

Filmwolfje

Avatar

Dus....:? hoeveel bezoekers heeft de Filmtotaal website uiteindelijk?

Tako

Avatar

Filmtotaal had in November in 30 dagen 220.000 unieke bezoekers gemeten met DART van Adlink

Mister Pink

Avatar

Tako "Filmtotaal had in November in 30 dagen 220.000 unieke bezoekers gemeten met DART van Adlink"

En volgens de Visiescan methode?

Tako

Avatar

Nou reken maar uit voor November:

Cinema.nl Adlink: 90:000 (schatting November)
Cinema.nl Visiscan: 370.000

FilmTotaal Adlink: 220:000
FilmTotaal Visiscan: 904.000? :P

Naar verhouding berekend.

Bukowski

Avatar

Ik neem aan dat jullie, heren van FilmTotaal, al een opgewonden mailtje naar Multiscope hebben gestuurd? En...?

Tako

Avatar

We gaan ze om een reactie vragen.

Bukowski

Avatar

Tako "We gaan ze om een reactie vragen."
Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Zullen jullie dat met ons delen? :9

Tako

Avatar

Dat is wel de bedoeling!

JeXus

Avatar

Heel mooi om te lezen dit! Prima reactie van jullie kant en eigenlijk betekend dit dat Filmtotaal.nl tot een van de grootste filmsites behoort, erg cool :Y

WoUtoMatiC

Avatar

Net ff het lijstje met sites doorgenomen, maar voor mij blijft Filmtotaal Nr 1 hoor! :W

Dirk Diggler

Avatar

Ik ken al die Nederlandse sites niet, alleen die van filmclub (voor huur DVD's). Er is maar 1 goede en complete NL filmsite, en dat is :-S FILMTOTAAL

Peter

Avatar

Van het bericht op FilmFocus.nl:

FilmFocus "Multiscope Visiscan is autoriteit op het gebied van online bereiksonderzoek voor websites. Met de gehanteerde methodiek kunnen middelgrote en grote Nederlandse websites volgens een eenduidige en objectieve standaard met elkaar vergeleken worden."

Gaaap....met een grote doekoe-partij als Wanadoo achter je is het blijkbaar makkelijk om objectieve onderzoeken naar je hand te zetten. Multiscope gooit haar naam in elk geval flink te grabbel als 'autoriteit op het gebied van online bereiksonderzoek voor websites'.

Bukowski

Avatar

Wie betaalt bepaalt... blijkt maar weer.

Sauron

Avatar

Slecht hoor, dat onderzoek, ik hoop dat we binnekort het bericht krijgen waarin staat wat de echte onderzoekgegevens nou waren.

Mark

Avatar

Sommige cyfertjes die kloppen volgens mij wel aardig, al zit het over het algemeen wel iets aan de hoge kant. Dat Filmtotaal er niet bij zit is wel jammer, dat zal waarschijnlijk wel komen omdat het geen commerciele site is. Zo'n onderzoek zegt eigenlijk niet zo veel, het blijft gokwerk, zulke info is bijna nooit exact te krijgen, zeker niet door Multiscope.

Robin

Avatar

Dat programma van MultiScope wordt ook dan alleen maar gebruikt door mensen van >40 :z. Die zijn niet echt representatief voor de internettende Nederlandse bevolking.

mic-abuser

Avatar

Peter "Gaaap....met een grote doekoe-partij als Wanadoo achter je is het blijkbaar makkelijk om objectieve onderzoeken naar je hand te zetten."

doekoe-partij :W


PS. FoTV (aka FilmTotaal :P) blijft altijd nummer 1 voor mij, en voor de rest van de bezoekers van dit site neem ik aan. Lekker boeiend die cijfertjes dus :Z

(behalve voor de inkomsten van de site dan, maar dat boeit de bezoekers natuurlijk niet :E)

Tako

Avatar

Mark "Sommige cyfertjes die kloppen volgens mij wel aardig, al zit het over het algemeen wel iets aan de hoge kant. Dat Filmtotaal er niet bij zit is wel jammer, dat zal waarschijnlijk wel komen omdat het geen commerciele site is. Zo'n onderzoek zegt eigenlijk niet zo veel, het blijft gokwerk, zulke info is bijna nooit exact te krijgen, zeker niet door Multiscope."


1. Klopt aardig? Waar bazeer je dat op, aangezien we in het verhaal hierboven laten zien dat er juist geen bal van klopt (maar dan ook helemaal niets)
2. Wij zijn wel commerciel (anders waren er geen banners)
3. Ik ben het ermee eens dat onderzoeken niet zoveel zeggen maar deze partij staat als "betrouwbaar" bekend en misbruikt haar positie met een onjuist en slecht onderzoek en schaadt ons daarmee. Zelfde als dat ik op de voorpagina van de telegraaf laat zetten "Mark is gek!" Tis niet waar maar doordat iedereen het leest wordt het waar of beginnen mensen toch te twijfelen of je toch niet een beetje gek bent! ;)

Fok83

Avatar

Wat een goochelaars O+

WizardOfOss

Avatar

En dan te bedenken dat ik ooit bij Multiscope gesoliciteerd heb...

Tako

Avatar

En dan vergeten we nog sites als DVD.nl en Moviemeter.nl die beide zeker groter zijn als bijvoorbeeld Moviecity.nl

Ann McDunn

Avatar

JeXus "Heel mooi om te lezen dit! Prima reactie van jullie kant en eigenlijk betekend dit dat Filmtotaal.nl tot een van de grootste filmsites behoort, erg cool :Y"


Wel cool dat FilmTotaal.nl tot een van de grootste filmsites behoort, dus Tako heeft groot gelijk om er even achteraan te gaan, dit slaat toch nergens op.

Rooster

Avatar

Er is wel eens vaker kritiek op de onderzoeksmethode van multiscope geweest.
Zie oa. hier: http://www.tweakers.net/nieuws/14903

Carlijn

Avatar

Ik ben weliswaar geabonneerd op de filmfocus nieuwsbrief, maar ik kan niet zeggen dat ik het een duidelijke, overzichtelijke site vind.
Het nieuws van Filmtotaal is veel meer up to date en ik heb het idee dat het nieuws van filmfocus direct vertaald van Comingsoon.net en IMDb.com komt.
Heel typisch is het dan ook dat jullie helemaal niet in die lijst voorkomen.. blijkbaar een bedreiging voor de familie Wanadoo?

mariek

Avatar

Tis te bizar voor woorden.....

:B

nieuwslaatste nieuws

meest populair