Blu-Ray Review: Blackhat

Basic uitgave van... een Michael Mann-film?


Regie: Michael Mann | Cast: Chris Hemsworth (Nick Hathaway), Wei Tang (Chen Lien), Leehom Wang (Chen Dawai), Viola Davis (Carol Barrett), Andy On (Alex Trang), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Bioscooprelease: 24 januari 2015 | FilmTotaal recensie: Blackhat

Met films als Heat (1995), Collateral (2004) en Public Enemies (2009) achter zijn naam heeft filmmaker Michael Mann, vier keer genomineerd voor een Oscar, erg sterke misdaadfilms opgeleverd. Zijn laatste film, de cyberthriller Blackhat, verscheen eerder dit jaar in de bioscoop. De verwachtingen waren uiteraard hoog; het resultaat was bijna dramatisch te noemen...

Met magere rollen van Chris Hemsworth en Viola Davis, nog slechtere prestaties van Leehom Wang en Wei Tang en een rommelig uitgewerkt verhaal was de ontvangst ook zeer matig. In de bioscoopzalen deed Blackhat het mogelijk nog slechter. De $70 miljoen kostende film kwam wereldwijd uit op slechts $17,8 miljoen. Universal bracht de film onlangs uit op Blu-Ray.

Synopsis

Een veroordeelde hacker wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Samen met zijn Amerikaanse en Chinese compagnons moet hij in ruil voor zijn vrijheid een geavanceerd cybercrime-netwerk ontmantelen. Hun speurtocht naar het brein achter deze illegale organisatie leidt hen van Chicago naar Los Angeles, Hongkong en Jakarta.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Blackhat goed "rotten" met 34 procent. De IMDb noteert een magere 5,4 bij ruim 21 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiethriller met een 5,0 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven kwam zowaar tot 3 sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

De grootste tegenvaller van de afgelopen 5 jaar. Michael Mann die ooit zo groot was heeft er een grote bende van gemaakt in Blackhat. Een plot met veel potentie is een slaapverwekkende *film geworden met belachelijke logica. Echt alles is slecht in deze film, alles. Behalve dan het stukje waar ze dekking zoeken achter een reclamebord als ze worden beschoten door badguys met AK47's, dat was wel goed. NOT! - Mark

Box Office

Het productiebudget van Blackhat bedroeg zo'n $70 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een bedenkelijke $3,9 miljoen en eindigde op een hopeloze $7,9 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op nog geen $17,8 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een kleine 4 ton in dollars.


Film: Blackhat | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Creating Reality | On Location Around The World | The Cyber Threat | EAN: 5053083032135 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Blackhat zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een code om de digital UV-versie te downloaden naar devices naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de enige filmposter.

Beeld & geluid

Op dit punt valt niet zo heel veel te klagen. Het beeld is redelijk scherp en in donkere scènes blijven details goed overeind. Minder is de onnodige grain in deze donkere scènes en de toch iets fletse kleuren. De DTS-HD 5.1 track doet verder zijn best, met voldoende omgevingsgeluiden. Dit laatste sluit prima aan op Michael Manns eerdere films.

Extra's

Er zijn door Universal drie extra's geplaatst op de schijf. De eerste is The Cyber Threat. Onder begeleiding van clips uit de hoofdfilm wordt door experts, cast en crew gesproken over hacking en het gevaar van cyberterrorisme. De tweede is de meest interessante toevoeging. In On Location Around The World wordt er gekeken naar sets en opnamelocaties, duidelijk het beste van de film. Erg aardig, aangezien er ook wat beelden vanaf de verschillende sets te zien zijn. De personage uit Blackhat krijgen in het ruim een kwartier durende Creating Reality een onderbouwing.

Bedenkelijke cyberthriller die alleen opvalt door de opnamelocaties; redelijke Blu-Ray uitgave.

Ergens kan men afvragen of Michael Mann met opzet deze zeer tegenvallende film heeft opgeleverd. Nergens weet het rommelige Blackhat namelijk te overtuigen. Iets wat Michael Mann nog niet heeft laten zien in zijn rijke carrière. Echt heel erg jammer. Blackhat is misschien wel de grootste tegenvaller van 2015 en op zeker een van de grootste flops. Het enige dat wel in positieve zin opvalt zijn de variërende en mooie opnamelocaties. Mann is volgens de berichten bezig met een biopic rond Enzo Ferrari.

De Blu-Ray uitgave is redelijk basic: beeld en geluid zijn middelmatig, de extra's gelukkig wat beter. Hieronder zes clips uit Blackhat:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair