Arthouse DVD tip: 'Lola Rennt'

Duitse klassieker van Wolfgang Becker.

Lola Rennt kwam in 1998 uit en was een film, die de wereld over ging. Het was de populairste film in Duitsland van het jaar en won vele prijzen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een cult klassieker, die nog steeds apart oogt vanwege de vertelstijl en de aparte manier waarop het verhaal in een razend tempo aan de kijker wordt geserveerd.

We maken kennis met Manni. Hij heeft een plastic tas met 100.000 mark laten liggen in de metro en dit moest hij als koerier afleveren bij een gevaarlijke crimineel. In paniek belt hij vanuit een telefooncel zijn vriendin Lola op. Ze hebben maar twintig minuten de tijd om aan het enorme geldbedrag te komen, of anders zal Manni in de problemen komen.

Het verhaal wordt drie maal op andere manieren verteld. De inhoud stelt natuurlijk niet zoveel voor, maar de manier waarop het de kijker wordt voorgeschoteld entertaint enorm. De muziek is opzwepend en het visuele geheel doen denken aan een videoclip. Franka Potente is de ster van de film met haar vuurrode haren, die het telkens op een lopen moet zetten. Niet gek dat zij na deze film door Hollywood werd gelokt (denk maar aan de Bourne- films).

Tom Tykwer maakte voor Lola Rennt Die Tödliche Maria en Winterschläfer, maar met Lola Rennt zette hij zich vanwege de aparte vertelstijl en manier van filmen, echt op de kaart. Sindsdien heeft hij films gemaakt als The International, Cloud Atlas en Perfume: The Story of a Murderer en momenteel is hij betrokken bij de nieuwe serie Sense8 waar hij de muziek voor componeert.

De DVD van Lola Rennt werd recent toegevoegd aan de Lumière Cinema Selection.

NieuwsFilm

meest populair