Flashback Friday: 'The Seven Year Itch'

Zomerse classic met Marilyn Monroe van Billy Wilder.

Met de komst van de zomer en het warme weer is het tijd om een passende film uit te lichten in de Flashback Friday van deze week. Een klassieke film waarin de zomer een hoofdrol speelt, is The Seven Year Itch. Het is immers het warme weer, dat min of meer zorgt voor de verleiding.

We maken kennis met de familie Sherman. Man Richard besluit zijn vrouw Helen en hun zoontje Ricky naar Maine te sturen, omdat de temperatuur in New York zo is opgelopen. Een tijdje buiten de stad vertoeven is voor New Yorkers heel gewoon met de warmte, maar Richard moet in de stad blijven om te werken. Met het gezin op vakantie, heeft hij het rijk alleen. Dan ontmoet hij 'The Girl'. Zij heeft het appartement boven de Shermans tijdelijk gehuurd voor de periode dat ze als model in Manhattan werkt.

Het hart van Richard gaat meteen sneller kloppen, want deze meid vindt hij ongelofelijk aantrekkelijk. Zij heeft dit door haar naïviteit niet door en brengt voor de gezelligheid tijd met Richard door. Sherman begint echter steeds verder te fantaseren en verandert langzaam maar zeker in een nerveus wrak.

Tom Ewell speelde de rol van Richard. Ook Walter Matthau en Cary Grant werden voor de rol overwogen, maar Ewell kreeg hem omdat hij de rol in het gelijknamige toneelstuk op Broadway had gespeeld, waar deze film op werd gebaseerd. Als 'The Girl' werd Marilyn Monroe gecast. Hoewel zij werkelijk perfect is in de rol van het domme blondje met de kinderlijke onschuld, was het voor regisseur Billy Wilder niet makkelijk om met haar te werken. Monroe had tijdens de opnames last van depressie en vergat vaak haar teksten, waardoor er heel veel takes nodig waren om iets er goed op te krijgen.

De film bevat meerdere klassieke momenten, waarin de bekendste natuurlijk is als de witte jurk van Monroe opwaait. In eerste instantie besloot Wilder om in te haken op het mediacircus rond Monroe door echt op Lexington Avenue te filmen. Meer dan 5000 man kwam kijken hoe de jurk van Monroe opwaaide, maar hun lawaai maakte de opnames onbruikbaar. Daarom werden deze in de studio opnieuw opgenomen, wat Monroe opnieuw meer dan veertig takes kostte. De buitenopnames zijn helaas niet bewaard gebleven, maar de jurk wel. In 2011 bracht deze bij een veiling maar liefst 4,600,000.00 dollar op!

Wilder veranderde trouwens bij zijn adaptatie veel aan het toneelstuk van George Axelrod. Zo waren daarin veel interne dialogen van Richard en het meisje. Ook hadden de twee wel degelijk seks, terwijl het in de filmversie juist helemaal niet gebeurt. Reden om dit weg te laten was de censuur, die anno 1955 niet had goedgekeurd dat een getrouwde man vreemd ging. Hoewel hierdoor het verhaal wat tam over komt op de kijker van nu, is The Seven Year Itch in veel opzichten nog fris en dat is te danken aan de geweldige uitstraling van Marilyn Monroe die in elk moment dat ze in beeld is van het doek af spat. Er waren misschien veel takes nodig om het goed te krijgen, zei Wilder wel eens, maar als het haar lukte, dan had je ook wat.

Voor de liefhebber een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair