Hoe Ian McKellen bijna de rol van Gandalf en Magneto miste

Tom Cruise blijkt de verantwoordelijke...

Het had niet veel gescheeld, of Ian McKellen was nooit Gandalf the Grey of Magneto geworden. Uit een artikel van Vanity Fair blijkt dat McKellen in de jaren ’90 bijna een rol had gespeeld naast Tom Cruise, in Mission: Impossible II en dan was hij niet verschenen in The Lord of the Rings en X-Men.

”Ze wilden me niet het hele scenario laten lezen,” vertelde McKellen over zijn potentiële rol in Mission: Impossible. ”Omdat ik mogelijk zou verklappen wat er in de film gebeurde. Dus ik kreeg alleen mijn scènes. Ik kon niet op basis van alleen die pagina’s zeggen of het scenario goed was. Dus ik zei nee. Waarop mijn agent me vertelde ‘Je kan geen nee zeggen tegen een samenwerking met Tom Cruise!’ en ik zei, ‘Ik denk het wel’.”

De volgende dag bood regisseur Bryan Singer hem de rol van Magneto aan en niet lang daarna kreeg hij het aanbod van Peter Jackson om Gandalf te spelen. De acteur ”zei ja tegen beiden”. Toch had McKellen die laatste rol bijna niet kunnen spelen, omdat de opnames van X-Men achterliepen op schema. Gelukkig zorgde Singer dat McKellen op tijd klaar was, zodat hij toch in de film van Peter Jackson kon spelen. Hij bleek drie dagen voordat de opnames van The Fellowship of the Ring begonnen klaar te zijn met X-Men.

Tegelijk werd Mission: Impossible II alsmaar uitgesteld. ”Als ik die film had gemaakt, zou ik niet in X-Men hebben gezeten en niet in Lord of the Rings.” Ook interessant is het feit dat Dougray Scott, die uiteindelijk de slechterik was in Mission: Impossible II oorspronkelijk de rol van Wolverine zou spelen in X-Men. De vertragingen van MI zorgden dat hij de rol aan zich voorbij moest laten gaan en dat Hugh Jackman het personage mocht spelen.



NieuwsFilm

meest populair