'No Way Out'- actrice Mildred Joanne Smith overleden

De actrice speelde naast Sidney Poitier in zijn baanbrekende debuutfilm.

Actrice Mildred Joanne Smith overleed afgelopen 19 juli op 94- jarige leeftijd. Haar familie deelde het nieuws van haar overlijden gisteren, meldt The Hollywood Reporter. Hoewel Smith begon op Broadway met rollen in verschillende producties, had ze slechts een filmrol op haar naam staan. Maar dat was er eentje in een belangrijke en baanbrekende film.

In No Way Out uit 1950 speelde Smith de echtgenote van Sidney Poitier. Hij speelde in de film een arts, waarvan een blanke patiënt komt te overlijden. Hoewel hij er niks aan kan doen, grijpt de familie van de overledene het aan om uit wraak rassenrellen te veroorzaken.

Voor 1950 was de film zijn tijd ver vooruit en het vormt een van de eerlijkste films die in Hollywood is gemaakt over racisme en vooroordelen. Het zette Poitier op de kaart als acteur en ook Smith kreeg bekendheid dankzij haar rol als Poitiers echtgenote Cora. Een grote Hollywood- carrière leek onvermijdelijk tot ze vlak na de film gewond raakte in een vliegtuigongeluk, waarbij ze onder meer haar rug brak. Toen ze was hersteld, besloot ze het acteren te laten voor wat het was en zich te richten op een zangcarrière. Zo trad ze onder meer op met Duke Ellington in Cockles and Champagne.

Hoewel je zou denken dat No Way Out gedateerd is, vormt het juist een treffend tijdsbeeld. Sommige dingen zijn behoorlijk choquerend voor de kijker van nu zoals de vele malen waarin het n-woord voorbij komt. Maar juist de manier waarop geprobeerd is de spanningen weer te geven, die toen heel actueel waren, maakt het ook een dappere film, die zeker het kijken waard is.



NieuwsFilm

meest populair