90 jaar Japanse cinema komt naar EYE

Mubi Japan zal een uitgebreid programma bieden rond de rijke geschiedenis van de Japanse film.

Vanaf 25 september komt EYE met een uitgebreid programma rond de rijke geschiedenis van de Japanse film genaamd Mubi Japan. Het bestrijkt een periode van 90 jaar namelijk van 1926 tot nu, met een nadruk op de jaren vijftig. Naast klassiekers van grote namen als Yasujirō Ozu en Akira Kurosawa kan het publiek kennismaken met films van in het Westen nog onbekende filmmakers.

Een daarvan is Mikio Naruse van wie tragische liefde het belangrijkste thema is in zijn films. Dat vormt ook het uitgangspunt voor het hoofdprogramma van Mubi Japan. Verder bevat de line-up ook klassiekers die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest, de première van Our Little Sister van Hirokazu Kore-eda, een symposium en een filmcursus.

De klassiekers van bekende en minder bekende Japanse filmauteurs, restauraties en recente films zijn afkomstig uit onder meer de collecties van EYE en de Japan Foundation in Tokio, die dit programma organisatorisch en financieel ondersteunt.

Er zullen ook 4K-restauraties te zien zijn van onder andere Naked Youth van Nagisa Oshima uit 1960 en Ran van Akira Kurosawa uit 1985. De restauratie van Banshun van Yasujirō Ozu is bijna voltooid en zal volgend jaar te zien zijn in EYE.



NieuwsFilm

meest populair