Filmboek

Fraai boek - 100 All-Time Favorite Movies of the 20th Century

Mooi overzichtswerk van Taschen.

door Jim Pedd op 27.07.2015 om 17:50 in Filmboek


100 All-Time Favorite Movies of the 20th Century

Auteur:Jürgen Müller e.a.Pagina's:832Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij:TaschenDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-3-8365-5618-7

Om de zoveel tijd brengt uitgeverij Taschen weer een prachtig boek uit, waarin gekeken wordt naar de beste films van een bepaalde periode. Zo verschenen al boeken over de 100 beste films ooit, beste film noirs en over afzonderlijke decennia. Het boek 100 All-Time Favorite Movies of the 20th Century brengt al deze boeken bij elkaar tot één groot overzicht.

Het boek, waarvan de productie door Jürgen Müller, die als kunstcriticus, conservator en professor aan de Universiteit van Dresden actief is, overzien is, behandelt alle decennia van de vorige eeuw. Dat houdt in dat er begonnen wordt met The Birth of a Nation, dat in 1915 verscheen en geëindigd met Crouching Tiger, Hidden Dragon uit 2000.

Dat het boek meer dan 800 pagina's telt, maakt wel duidelijk hoe uitgebreid het is. Van elk decennium komen veel films aan bod, maar hoeveel wisselt nogal. Van de jaren '20 worden bijvoorbeeld acht films besproken, maar van de jaren '60 maar liefst achttien. Het verschil tussen hoeveel films er per decennium aan bod komen, toont aan dat Müller en zijn team van redacteuren uitgebreid hebben zitten selecteren en bijgevolg ook echt gekozen hebben voor wat volgens hen de beste films zijn.

Ondanks deze wisselende selectie komen er ontzettend veel films aan bod. Er worden honderd films besproken, waarmee er gemiddeld zo'n 8 pagina's per film beschikbaar waren. Dientengevolge zijn de filmbesprekingen erg uitgebreid. Zo krijg je niet alleen een korte synopsis, maar ook een analyse voorgeschoteld. Thematiek, de productiegeschiedenis en de ontvangst van een film staan telkens weer centraal en worden vergezeld door veel foto's van de films.

Een mooi voorbeeld is de bespreking van Alfred Hitchcocks Vertigo. De film geldt nu als één van de klassiekers van de vorige eeuw en één van de beste films van Hitchcock. Wat je misschien niet weet, is dat de film in eerste instantie met de grond gelijk gemaakt werd. Zo noemde de New Yorker de film "vergezochte onzin". Pas in de jaren zeventig werd de film populairder en begonnen critici het verhaal juist te waarderen.

Dit soort informatie maakt dat het boek interessant is om te lezen. Daar zo ongeveer alle klassiekers aan bod komen, variërend van Metropolis tot A Clockwork Orange is het ook een zeer compleet werk, dat niet in de verzameling van de liefhebber mag ontbreken. 100 All-Time Favorite Movies of the 20th Century is verkrijgbaar bij webwinkels als Bol.com en Athenaeum, en uiteraard kan je het ook kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Taschen / Librero voor het recensie-exemplaar. Overigens is het boek ook verkrijgbaar via Taschen zelf, op taschen.nl.

Lees hier meer boekbesprekingen van FilmTotaal.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm