"Nederlandse filmjournalisten schrijven maar wat"

Gezaghebbende vaderlandse filmmaker vooral kritisch op online-filmrecensenten.

Tegenover HP/De Tijd heeft regisseur en producent Jos Stelling, tevens mede-bedenker van het Nederlands Film Festival, zich kritisch uitgelaten over het niveau van de Nederlandse filmjournalistiek. Het niveau zou te laag zijn.

"In Rusland heb je een universitaire graad nodig als filmjournalist, hier noemt iedereen zich zo. Iedereen schrijft maar wat," aldus Stelling - bekend van films als Het Meisje en de Dood (2012) en Duska (2007). "Er is ook geen corrigerende houding naar elkaar. Ze kunnen weinig kritiek hebben en voelen zich veel te snel aangevallen. Wat recensenten doen, is geen echte journalistiek."

Vooral de recensenten op het internet moeten het ontgelden. "Het gaat vaak alleen om meningen verkondigen. Helemaal op internet. En meningen verkondigen is geen journalistiek."

HP/De Tijd sprak met Stelling over de Louis Hartlooper Prijs - voorheen de Prijs voor de Filmjournalistiek -, een initiatief van Stelling. De toekenning in Beste Filmpublicatie wordt sinds 2005 uitgereikt en dit jaar kwamen ook niet-filmjournalisten in aanmerking voor een nominatie. Stelling: "We willen onze nek uitsteken voor goede filmpublicaties. Maar het is zeker geen boekenprijs. Dat het dit jaar zo is, is toeval. Het kan volgend jaar weer anders zijn. En filmjournalistiek blijven we belangrijk vinden."

Lees meer over de vijf nominaties voor de Louis Hartlooper Prijs op de website van HP/De Tijd en op de website van het Nederlands Film Festival. De uitreiking vindt plaats op donderdag 24 september tijdens het NFF.



NieuwsFilm

meest populair