Locarno Film Festival verandert naam Israëlisch programma

Er was kritiek op de naam van het programma onderdeel Carte Blanche.

Het Locarno Film Festival heeft de naam van een programma onderdeel veranderd van naam. Eerst had het als titel Carte Blanche, zoals de afgelopen jaren voor dit onderdeel gebruikelijk was. Dat is onder druk van anti-Israëlische critici omgedoopt tot First Look zodat geen misverstanden kunnen ontstaan over de artistieke integriteit van de programmering van Locarno.

Binnen dit onderdeel waren namelijk zes Israëlische films geselecteerd, gemaakt met geld van het Israel Film Fund. Dit fonds wordt door de Israëlische overheid gesponsord. Leden van de internationale filmgemeenschap dreigden het festival te boycotten, omdat de naam van het onderdeel zou doen vermoeden dat het festival samenwerkt met het Israel Film Fund en hun 'carte blanche' geeft.

"Vanwege de reacties die de editie van dit jaar heeft uitgelokt, heeft het festival besloten de naam van het onderdeel te veranderen in First Look, waar eerder de naam Carte Blanche werd gebruikt," zeiden de organisatoren volgens de Israëlische krant Haaretz. "Het project is geen 'carte blanche' die wordt gegeven aan de Israëlische cinema. Het is geen platform dat wordt aangeboden aan Israël of het Israel Film Fund aangezien de keuze van deze films enkel is gemaakt door de artistieke leiding van het festival vanwege de artistieke inhoud."

Het Locarno Film Festival wordt van 5 tot en met 15 augustus gehouden in de Zwitserse plaats Locarno.



NieuwsFilm

meest populair