Blu-Ray Review: Selma

De prachtige biopic van Ava DuVernay op een te magere Blu-Ray uitgave.


Regie: Ava DuVernay | Cast: David Oyelowo (Martin Luther King Jr.), Carmen Ejogo (Coretta Scott King), Oprah Winfrey (Annie Lee Cooper), Tom Wilkinson (Lyndon B. Johnson), Tim Roth (George Wallace), Trai Byers (James Forman), Stephan James (John Lewis), e.a. | Speelduur: 131 minuten | Bioscooprelease: 19 februari 2015 | FilmTotaal recensie: Selma

Een grote biopic over Martin Luther King Jr. was tot op heden nog niet gemaakt. Regisseur Ava DuVernay greep de kans en vormde acteur David Oyelowo om tot de dominee die in de jaren zestig van de vorig eeuw opkwam voor de rechten van zwarten in Noord-Amerika. Selma slaagt fantastisch in het doel: het weergeven van de bizarre omstandigheden in die tijd en de worstelingen die iemand heeft die daar iets aan wil doen.

De biopic werd uitstekend ontvangen door de critici. Van de 210 recensies die Rotten Toamatoes wist te verzamelen waren er slechts drie "rotten". Uiteraard ontving de film de nodige nominaties voor filmprijzen. Zo werd het door de Academy genomineerd voor Beste film en werd een Oscar gewonnen voor Beste originele lied voor een film. Financieel deed de film het redelijk door wereldwijd een kleine $70 miljoen op te halen. Entertainment One bracht onlangs de Blu-Ray uitgave uit.

Synopsis

In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoger op na de dood van een jonge Afro-Amerikaan en de arrestatie van Annie Lee Cooper en explodeert wanneer de protestmars van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery eindigt met bruut geweld en de boeken ingaat als Bloody Sunday. Ze laten het er echter niet bij zitten. Onder leiding van Martin Luther King, Jr. ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Selma bijna compleet "fresh" met 99 procent. De IMDb noteert een lagere 7,5 bij 43 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de MLK-biopic met een mooie 7,9 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles kwam tot drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Dit is een prachtige film, met een verbijsterend, waar gebeurt, verhaal... ...De cast is prachtig, met op kop de voor mij relatief onbekende David Oyelowo als Martin Luther King, maar ook de bekendere namen, Tom Wilkinson, Tim Roth, Oprah Winfrey en in een kleine rol, Martin Sheen, laten het beste van zichzelf zien. Voor wie van dit soort films houd, waar gebeurde verhalen en biografisch, is deze film zeer zeker een aanrader... - Tarkus

Box Office

Het productiebudget van Selma bedroeg zo'n $20 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de biopic een nette $11,3 miljoen en eindigde op een prima $52,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere $66,8 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een kleine 6 ton in dollars.


Film: Selma | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: Trailer | EAN: 8713045245269 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Entertainment One

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Selma zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een iets aanpaste versie van de eerste filmposter.

Beeld & geluid

Entertainment One heeft er helaas niet voor gezorgd dat het beeld optimaal High Definition is. Ondanks dat de kleuren prima aansluiten op de tijd waarin de film zich afspeelt, ogen deze niiet zoals het waarschijnlijk bedoeld is. Het beeld is daarnaast niet (voldoende) scherp en de scènes met donkere beelden zijn zwak. Gelukkig maakt de DTS-HD track een en ander goed via een goede muzikale ondersteuning en goed verstaanbaar dialoog. Jammer...

Extra's

Ondanks dat er flink wat niet ondertitelde bonusmateriaal te selecteren valt, blijken dit veelal de standaard promotionele/online featurettes te zijn. Er wordt kort gekeken naar het verhaal, het personage, de hoofdrolspeler en andere acteurs. Ook de regisseur komt aan bod en als je dat graag wilt zet je nog even de clip aan van John Legend & Commons Oscar winnende nummer 'Glory'.

Prachtige biopic, met voortreffelijke acteerprestaties, op een te magere Blu-Ray uitgave

Ava DuVernay weet met Selma een prachtige biopic af te leveren. De keuze voor de relatief onbekende David Oyelowo pakt ook voortreffelijk uit. Hij zou zelfs gevraagd zijn om dezelfde te spelen in de geplande MLK-biopic van Steven Spielberg. DuVernay zou in beeld zijn geweest voor Marvel Studios' Black Panther, maar zij haakte daarvoor vrij snel af.

Deze Blu-Ray uitgave heeft een leuk aantal - wel erg korte - extra's, maar vooral het beeld is te mager voor een goede Blu-Ray uitgave. Hieronder de online featurette 'David Oyelowo as MLK':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair