Blu-Ray Review: Monsters: Dark Continent

Gareth Edwards' debuutfilm krijgt opvolger met meer monsters.


Regie: Tom Green | Cast: Johnny Harris (Noah Frater), Sam Keeley (Michael Parkes), Joe Dempsie (Frankie Maguire), Kyle Soller (Karl Inkelaar), Nicholas Pinnock (Sergeant Forrest), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Bioscooprelease: geen

In 2010 debuteerde Gareth Edwards met het redelijk nette Monsters. De sci-fi thriller was duidelijk geen enorme monsterfilm zoals de titel doet vermoeden, maar eerder een soort drama. De Brit mocht niet veel later aan de slag met Godzilla en werkt nu aan één van de grootste films van komende jaren, de eerste Star Wars Anthology-film Rogue One. Als uitvoerend producent was hij onlangs verantwoordelijk voor Tom Greens Monsters: Dark Continent.

Het vervolg op Monsters koos een andere richting, namelijk die van 'grote monsters'. Ondanks dat het gegeven helemaal niet zo slecht is, er ook voldoende ruimte is voor drama en de visual effects redelijk ogen, kan de film in zijn geheel niet overtuigen. Het grote verschil is dat het eerste deel nog verrassend was. Dark Continent is eerder een dertien in het dozijn-vervolg. A-Film bracht de film onlangs uit op Blu-Ray.

Synopsis

Tien jaar na de gebeurtenissen in Monsters hebben de reusachtige buitenaardse wezens zich verspreid over de wereld. Op verschillende plekken zijn nu geïnfecteerde zones. Ook het Midden-Oosten is overspoeld met de inktvisachtige monsters. Het Amerikaanse leger voert grootschalige bombardementen uit, maar het kan de opmars van de aliens niet stoppen. Wanneer vier militairen vast komen te zitten in de geïnfecteerde zone, moet het team van sergeant Frater een reddingsmissie op touw zetten. De soldaten beginnen aan een levensgevaarlijke tocht, dwars door het duistere hart van het monstergebied. Maar de gigantische buitenaardse wezens vormen niet het enige gevaar.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Monsters: Dark Continent behoorlijk "rotten" met 19 procent. De IMDb noteert eveneens erg laag met een 4,4 bij vierduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal hebben de sci-fi film nog geen cijfer gegeven. (Stem zelf). Aangezien de film niet in de Nederlandse bioscoopzalen heeft gedraaid is er ook geen recensie verschenen.

Box Office

Het productiebudget van Monsters: Dark Continent is onbekend en een grootse bioscooprelease heeft de film vermoedelijk nergens ter wereld gekregen. Ondanks dat het ontvangst van Gareth Edwards' Monsters beter was, bracht deze half miljoen kostende film ook een gering bedrag op aan de wereldwijde Box Office.


Film: Monsters: Dark Continent | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: Trailer | EAN: 8713045245269 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Entertainment One

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Monsters: Dark Continent zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een aanpaste versie van de UK quad poster. Op de cover staat overigens dat Empire de film beoordeelde met vier sterren.

Beeld & geluid

Op visueel gebied laat Dark Continent een meer dan redelijke indruk achter. Het wat grauwe, realistisch aandoende beeld pakt in combinatie met de nette visual effects goed uit in High Definition. De scherpte is ruim voldoende en de donkere delen blijven in details overeind. Samen met de DTS-HD surroundtrack is dit een prima schijf.

Extra's

Helaas heeft A-FIlm besloten om de extra's te beperken tot de trailer. Ook online is het flink zoeken naar 'bonusmateriaal'.

Misschien leuk als sci-fi tussendoortje, op een basic Blu-Ray uitgave

Zoals wel vaker bij succesvolle films, moest er een vervolg komen. En zoals wel vaker is ook dit vervolg van een mindere kwaliteit en zeker minder verrassend. Als er ook een derde deel komt, dan zal dat geen verrassing zijn aangezien de titel vast voldoende mensen weet te trekken via de thuisbioscoop. Overigens zal deze dan waarschijnlijk nog minder met het origineel te maken hebben; ook Dark Continent profiteert vooral van de (enige) naamsbekendheid van de voorganger.

Deze Blu-Ray is basic, maar gelukkig zijn beeld en geluid netjes. Voor de liefhebber was het leuk geweest als er ook wat extra's waren meegeleverd, maar helaas... Hieronder het complete eerste deel:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair