Verloren Orson Welles- film te zien in Venetië

Festival gaat 'The Merchant of Venice' en zijn Italiaanse versie van 'Othello' vertonen.

Dit jaar wordt bij het filmfestival van Venetië de carrière van de filmmaker en acteur Orson Welles gevierd. Niet allen zullen er gerestaureerde versies van geliefde klassiekers te zien zijn, maar nu is bekend gemaakt dat ook zijn verloren film The Merchant of Venice zal worden vertoond.

De film werd initieel gemaakt als een televisie special door de zender CBS, alleen trok die de financiële stekker uit het project, waarna het opgenomen materiaal verloren werd gewaand. In 1982 zei Welles dat het negatief van de film was gestolen, waardoor er alleen maar enkele fragmenten bewaard waren gebleven in de archieven van CBS. Maar toen het originele script en de filmmuziek werd ontdekt, kon dit samen met de bewaard gebleven beelden in elkaar gezet worden op de wijze als Welles het indertijd ook voor ogen had.

Een andere bijzondere Welles- productie die te zien zal zijn, is de Italiaanse versie die hij maakte van Othello. Deze zou in 1951 op het festival in competitie gaan, alleen trok Welles de film op het laatste moment terug (iets dat hij met veel fanfare op een persconferentie aankondigde). Het jaar daarop bracht hij een kortere Engelse versie uit van de film, die in Cannes in première ging en daar de Grand Prix won.

Beide films zullen op 1 september gescreend worden, een dag voor het festival officieel opent. Er komt ook een tentoonstelling op het festivalterrein genaamd Shakespeare & Cigars waar sigarendozen van Welles te zien zijn waar Shakespeare personages op geschilderd waren.



NieuwsFilm

meest populair