Tunesische filmmakers boycotten Locarno

Makers waren het niet eens met het vertonen van films gesponsord door het Israel Film Fund.

De ophef rond het programma rond de Israëlische films op het Locarno Film Festival is nog steeds gaande. Nu hebben twee Tunesische makers hun films teruggetrokken uit het Open Doors onderdeel van het festival, uit protest tegen het platform dat Israel dit jaar wordt gegeven.

Reden voor de ophef is het programma onderdeel First Look, waarin een aantal Israëlische producties worden vertoond die nog niet af zijn en zijn gesponsord door het Israel Film Fund, dat weer zijn geld krijgt van de Israëlische overheid. Locarno probeerde de boel nog te sussen door de naam van het programma te veranderen. Eerst heette het onderdeel Carte Blanche, dat de verkeerde indruk zou wekken.

Maar ondanks de naamsverandering besloten de producenten en regisseurs van Retina en Aller Simple om de films niet op het festival te laten vertonen. Ze doen dit in antwoord op de petitie van de Palestinian Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) waarin gevraagd werd aan het festival het Israel- programma te laten varen. De petitie begon in april direct na de aankondiging van het Israëlische programma op Locarno.

Naast een hoop Palestijnse makers, hebben ook Ken Loach, Jean-Luc Godard en Mira Nair de petitie ondertekend. De druk zorgde er echter niet voor dat Locarno het programma verder dan een naamsverandering voor het onderdeel heeft aangepast.



NieuwsFilm

meest populair