Filmboek

Fraai boek - William Shakespeare's The Phantom Menace

Vooral Jar Jar Binks is leuk gevonden.

door Jim Pedd op 10.08.2015 om 16:16 in Filmboek


William Shakespeare's The Phantom Menace

Auteur:Ian DoescherPagina's:173Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij:Quirk BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-59474-806-6

De afgelopen jaren zijn er op onregelmatige basis boeken in de reeks William Shakespeare's Star Wars uitgekomen. De eerste drie daarvan bespraken we al en nu is het de beurt aan boek nummer vier. Omdat auteur Ian Doescher ervoor koos de boeken in dezelfde volgorde te schrijven als de films uitkwamen, handelt het vierde werk over The Phantom Menace.

Tot dusverre prezen we de boeken van Doescher vooral om hun ingenieuze vondsten. Op de één of andere manier wist hij er elke keer weer in te slagen een originele draai te geven aan de film waar hij zich op baseert. Voor ons hangt de kwaliteit van dit werk dan ook vooral af, van de mate waarin Doescher daar dit keer in slaagt.

Gelukkig is dat volledig het geval. Vooral het personage Jar-Jar Binks, die in de films toch als uitzonderlijk irritant gezien wordt, weet goed uit de verf te komen. Dat is vooral omdat Doescher ervoor gekozen heeft het personage een andere achtergrond te geven. In de films is hij vooral onhandig, dom en onwetend. Die onhandigheid zorgt ervoor dat hij verbannen wordt door de Gungans. Maar in het boek is Jar-Jar vooral een slimme denker, die om zijn radicale ideeën verbannen is.

Die zet is mooi, maar niet de enige goede vondst. De Pod-race, die in de film zeker tien minuten duurt, weergeven zoals Shakespeare dat gedaan zou hebben is een hele knappe prestatie. Net als in de werken van Doeschers inspiratiebron, krijgen we de strijd niet direct te lezen. In plaats daarvan zijn er boodschappers die te pas en te onpas binnen komen stormen met een update. Een mooie manier van vertellen dus.

Net als bij de andere boek in de reeks slaagt Doescher erin een grappige hervertelling te maken van een Star Wars-film. En net als de rest is het boek een absolute aanrader, vooral vanwege de geniale vondsten. Het boek William Shakespeare's The Phantom Menace is online te koop bij websites als Bol.com, Athenaeum en Libris. Uiteraard kan je het ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Quirk Books voor het recensie-exemplaar.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Mooi verslag Jim. En voor €11,99 niet duur.

Spider-fan

Avatar

The Phantom Menace is wel een titel die echt van Shakespeare had kunnen zijn, het heeft iets poëtisch.

Is dit in de vorm van een toneelstuk geschreven?

benjamin

Avatar

"Maar in het boek is Jar-Jar vooral een slimme denker, die om zijn radicale ideeën verbannen is."

Als ene G. Lucas ook maar op een dergelijk idee was gekomen.

Steve-O

Avatar

The Phantom Menace is ook een mooie titel, film jammer genoeg niet.. Attack of the Clones vond ik passend voor Episode II en Revenge of the Sith was ook een gave titel. Vind de titels van de drie originele Star Wars films ook goed, vooral The Empire Strikes Back. Ben nog steeds niet helemaal kapot van The Force Awakens maar het zal de film wel goed vertegenwoordigen. Hopelijk komen ze wel met een meer poëtische titel voor de andere vervolgen ;)

NieuwsFilm

meest populair