Flashback Friday: 'Peyton Place'

Dramafilm uit 1957 rond het wel en wee in een klein plaatsje met Lana Turner in de hoofdrol.


Toen het boek Peyton Place in 1956 uitkwam, werd de inhoud gezien als schokkend, vanwege de thema' s als seks buiten het huwelijk, seksuele frustratie en incest. Uiteraard zorgden juist de pikante thema's voor veel lezers en werd het in een weergaloze bestseller. De filmrechten werden ook meteen verkocht en een jaar later verscheen een filmversie in de bioscoop.

Allison McKenzie is een tiener die in het kleine plaatsje Peyton Place woont anno 1941. Zij zit op de middelbare school en gaat binnenkort haar diploma behalen. Haar vader stierf toen ze twee jaar oud was en ze woont samen met haar moeder Constance. Die is erg bitter en probeert Allison bij te brengen wat nette meisjes wel en niet doen. Slechte invloeden zoals het vriendinnetje Betty probeert Constance te weren, omdat ze wil dat Allison een net meisje blijft.

Maar dan loopt Constance nieuwe schooldirecteur Michael Rossi tegen het lijf. Ze voelt een aantrekkingskracht, maar probeert hiertegen te vechten omdat ze het niet eens is met de keuzes die hij maakt, zoals het geven van seksuele voorlichting aan de kinderen. Maar uiteraard bloeit er toch iets op en blijkt Contance redenen te hebben voor haar gedrag. Ook andere mensen in het plaatsje blijken geheimen te hebben. Hoewel op het eerste gezicht alles perfect lijkt, tobt iedereen met dingen. Thema' s als klassenverschillen en hypocrisie blijven terugkeren.

Hoewel het boek een enorm succes was geweest, kwam de hype rond de film maar langzaam op gang. Lana Turner was al heel lang een superster, maar net te oud voor de glamourrollen die ze gewend was geweest als de seksbom in een film. Met Peyton Place speelde ze voor het eerst een vrouw met een tienerdochter. Hoewel ze in het echt ook een dochter van die leeftijd had, vond ze het een moeilijke overstap. Ze werd echter wel beloond met een Oscarnominatie voor beste actrice. Kort na de Oscaruitreiking was ze weer de spil waar alles om draaide, toen haar dochter haar minnaar doodstak. Laat haar minnaar een gangster zijn geweest en Lana al meerdere huwelijken achter de rug hebben. De pers smulde ervan en de bezoekersaantallen van Peyton Place liepen door de aandacht ook ineens op.

De film kreeg een vervolg in 1961, genaamd Return to Peyton Place, maar dat evenaarde het succes niet. De soapserie Peyton Place dat in de jaren zestig werd uitgezonden, was wel een schot in de roos en maakte sterren van Ryan O' Neal en Mia Farrow.

Voor de liefhebber een paar quotes:


NieuwsFilm

meest populair