New York krijgt 4D-bioscoop

Veel cinefielen vinden 4D heiligschennis.

New York krijgt binnenkort een 4DX-bioscoop. Het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ 4DPlex gaat de komende winter het nieuwe complex bouwen aan Times Square. Dat meldt het uitgaansblad Time Out op zijn website.

Bij 4D-films, die doorgaans zijn voorbehouden aan pretparkattracties, bewegen de stoelen mee tijdens heftige actiescènes, worden er geuren in de bioscoop verspreid en krijgt het publiek ook water te voelen tijdens 'natte scènes'. Ook blaast er wind door de bioscoop op momenten dat de hoofdpersonen in een storm belanden. Het theater in New York krijgt twee zalen met tussen de 120 en 140 stoelen. Het is de bedoeling dat de noviteit in november of december al in gebruik wordt genomen.

Het is overigens nog niet duidelijk welke films er in de bioscoop gedraaid gaan worden. Vorige jaar openden al 4D-bioscopen hun deuren in Seoul, Los Angeles en Mexico City. Exploitanten van 4D-theaters richten zich vooral op jongeren. Veel cinefielen vinden de kermisvariant van de normale bioscoopervaring een vorm van heiligschennis.

Een woordvoerder van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, laat weten dat er vooralsnog geen plannen zijn om in Nederland een 4D-zaal te openen



NieuwsFilm

meest populair