Filmboek

Fraai boek - The Art of Inside Out

Toont wel een ontwikkeling in ontwerpen, maar legt niets uit.

door Jim Pedd op 17.08.2015 om 18:32 in Filmboek


The art of Inside Out

Auteurs: Pagina's: 176 Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij: Chronicle Books Druk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-4521-3518-2

Op dit moment boekt filmstudio Pixar Animations weer groot succes. Ditmaal met de film Inside Out. Het kon dus bijna niet naders, of Chronicle Books zou een werk uitbrengen, dat zich geheel concentreert op de kunstwerken die schuil gaan achter wat we in de film zien.

De afgelopen maanden hebben we vaak artwork boeken besproken. Sommigen daarvan bevatten veel informatie en toelichtingen, ontwikkelingen in ontwerpen en bieden daardoor meer dan alleen wat plaatjes. Dit boek behoort helaas niet tot die categorie en bevat daadwerkelijk alleen The Art of Inside Out.

Het boek bevat enkel artwork. Als we de omschrijving van het boek bekijken, dan blijkt dat dit een bewuste keuze was. Chronicle omschrijft het als een "frisse aanpak van de boekstructuur, met een pure focus op de kunst. Er is geen lopende tekst of losse citaten. Op deze manier duikt het boek dieper in de evolutie van de personages, werelden en het verhaal."'

Aan de ene kant slaat Chronicle in die opzet. Blader je door het boek, tref je bijvoorbeeld een spread met meer dan vijftig schetsen van het personage Afgunst. Het is een effectieve manier om een ontwikkeling te laten zien, precies zoals de uitgeverij voor ogen heeft. Maar wat ons over het algemeen veel meer interesseert, is de reden achter beslissingen.

Nu zien we inderdaad veel schetsen van personages en locaties en die tonen een mooie ontwikkeling. Maar de context ontbreekt, waardoor je leuk door het boek kan bladeren, zonder echt iets te leren. Waarom is bijvoorbeeld niet gekozen voor het ontwerp van Afgunst dat lijkt op een oud vrouwtje?

Daardoor is The Art of Inside Out een contextloos boek geworden, dat wel leuk is om doorheen te bladeren, maar niet uiterst interessant. Alleen voor de echte liefhebber dus, die het boek kan kopen bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Met dank aan uitgeverij Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm