Blu-ray recensie: 'The Water Diviner'

Mooie uitgave van een niet heel spetterend regiedebuut.



Regie: Russell Crowe | Cast: Russell Crowe (Connor), Olga Kurylenko (Ayshe), Yilmaz Erdogan (Major Hasan), Cem Yilmaz (Sgt. Jemal), Jai Courtney (Lt. Colonel Hughes) | Speelduur: 111 minuten | Bioscooprelease: 16 april 2015 | FilmTotaal recensie: 2,5 ster

In juni 2013 werd aangekondigd dat acteur Russell Crowe zijn regiedebuut zou maken met The Water Diviner. In de daaropvolgende weken vond Crowe al een cast voor zijn film en begin december gingen de opnames van start. Tijdens de AACTA Awards werd de film beloond met o.a. de prijs voor de beste film, beste mannelijke bijrol en beste kostuumontwerp. Nu is deze eindelijk op Blu-ray en Dvd verkrijgbaar.

The Water Diviner speelt zich af vier jaar na de Slag om Gallipoli. De Australische boer Connor reist af naar Turkije om zijn zonen te vinden die daar vermist worden. In Istanbul ontmoet hij de beeldschone Ayshe, zij runt het hotel waarin hij verblijft. Een verhaal over liefde, geloof en heldendom.


Waardering

Critici reageren enigszins gemengd op de film. Op RottenTomatoes staat de productie op 63%, na 129 recenises. "The Water Diviner vindt Russell Crowe op een wat onzekere plek als regisseur, maar hij wordt gered door sterk spel van hemzelf in de hoofdrol." Onze recensent Thierry Verhoeven lijkt zich hier wel in te kunnen vinden en gaf de film 2,5 ster. Hij schrijft over de film:

"Na een nogal doelloos voortkabbelend middendeel herpakt Crowe zich enigszins in het opvallend enerverende slotstuk (waarin ineens de Grieken als derderangs schurken worden opgevoerd), maar door de wat flauwe afhandeling van zaken gaat de film helaas alsnog als nachtkaars uit. "

De gewone filmkijker is het opvallend genoeg bijna helemaal met critici eens. Op IMDb staat de film na 39.738 stemmen op een 7,2. Zo'n 24,2% van de mensen gaf de prodcutie een 7, 21,5% een 8 en 19% van de mensen koos voor een 10.

Box Office

Tot nu toe kunnen we Crowe's regiedebuut niet echt een groot succes noemen. Naar schatting kostte de productie zo'n 22,5 miljoen dollar om te maken. Buiten de Verenigde Staten haalde de productie zo'n 26,4 miljoen dollar op. De Verenigde Staten waren nog goed voor 4,2 miljoen dollar. De grootste verdienste is dus niet uit dat land afkomstig, maar niet geheel verrassend uit Australië. In het thuisland van Crowe haalde de film 12,2 miljoen dollar op. Ook in Turkije, waar de film zich grotendeels afspeelt, werd goed geld verdiend: 5,7 miljoen dollar.

In Nederland draaide de film slechts twee weken. Hier werd daardoor 130.701 euro opgehaald, niet bijster veel. Het openingsweekend was goed voor 55.611 euro en eindigde hier tot nu toe op de 168ste plek.



Blu-ray: The Water Diviner | Discs 1 | Retail release: augustus 2015 | Beeld: 1080p HD (2.40 : 1) | Geluid:: DTS Digital Surround 5.1 Engels, Frans, Duits | Ondertitels: Engels, Nederlands, Frans, Deens, Duits, Fins, Noors, Zweeds | Extra's: The Making of The Water Diviner EAN: 5-053083-027773 | Met dank aan: Universal Pictures

The Water Diviner wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase, met voorop de poster van de film. Achterop vinden we een synopsis, de gebruikelijke technische details en in de hoes zit een blaadje met de Ultraviolet code voor de film.

Beeld & geluid

De film wordt geleverd op 2.40:1 en is erg mooi om te zien. De kleuren zijn wat geel, maar dat lijkt een bewuste keuze te zijn geweest van Crowe. De lijnen zijn erg scherp en details helder te zien, vooral door de redelijk grote hoeveelheid close-ups, die de fijnste emoties laat zien in de emoties van personages.

De audio is ook erg goed, al vinden we de achtergrondmuziek soms iets te hard. Dialoog en omgevingsgeluid zijn gelukkig erg goed te horen en spelen een belangrijke rol in de film. Mooi is bijvoorbeeld het geluid in vechtscènes, waarbij de geluiden van verschillende kanten komen.

Extra's

Er zit één belangrijke featurette op de Blu-ray uitgave, een 22 minuten durende making-of. Die heeft veel leuks te bieden, waaronder vooral een stuk waarin Crowe ons rondleidt op de set en vertelt wat er komt kijken bij het maken van een film. Zijn gevoel voor drama wordt duidelijk in de featurette en is mooi om te zien.

Conclusie: Mooie uitgave van een niet heel spetterend regiedebuut

The Water Diviner is het regiedebuut van Russell Crowe en niet super positief ontvangen. Toch is de film prachtig om te zien, door de scherpe beelden en mooie audio. Het is lovenswaardig, dat Universal hier niet op bezuinigd heeft. Mocht je de film nog niet gezien hebben, dan ben je ervan verzekerd dat deze goed over komt op het kleine scherm.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair