Filmboek

Fraai boek - The Making of Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey

Een zeer gedetailleerd en bijzonder interessant boek.

door Jim Pedd op 01.09.2015 om 10:43 in Filmboek


The Making of Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey

Auteurs:Piers BizonyPagina's: 560 Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij: Taschen Druk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-3-8365-5954-6

Eerder uitgegeven in een 1500 dollar kostende, 500 kopieën tellende versie, brengt uitgeverij Taschen ons nu een goedkopere en dunnere versie van The Making of Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey, één van de mooiste boeken die we tot nu toe gezien hebben.

Het werk van Taschen zit boordevol niet eerder vertoonde foto's, van achter de schermen, production art en ga maar door. Dat tref je aan in een maar liefst negen delen tellend boek, dat alle aspecten van de briljante film van Kubrick behandelt.

Het eerste deel van het boek draagt de naam Journey Beyond the Stars en biedt een uitgebreide inleiding in het ontstaan van de film. Deze werd door Stanley Kubrick en Arthur C. Clarke bedacht als de ultieme science fiction film. Maar de geschiedenis gaat veel, heel veel verder dan alleen dat verhaal. In een uitgebreid verhaal bespreekt auteur Bizony hoe Kubrick beroemd werd en hoe hij Clarke ontmoette. Vervolgens wordt ook het bedenken van het verhaal behandeld.

In het tweede deel (de ruimte) en het derde deel (de workshop) komen uitgebreid het maken van ontwerpen en het daadwerkelijk bouwen hiervan aan bod. Vervolgens komen in het vierde deel uitgebreid de elementen die zich op de prehistorische Aarde afspelen aan bod. Dan is er een deel van het boek dat de opnames bespreekt; hoe was het om met Kubrick samen te werken?

Het zesde deel van het boek behandelt de reacties op de soms toch wel onbegrijpelijke film. Naar verluidt wisten Kubrick en Clarke zelf niet eens wat ze precies bedoelden met het laatste deel van de film. Vervolgens is er tweedelige een positionering van de film ten aanzien van de huidige staat van dienst van de jacht op buitenaards leven. Het is een interessante bespreking, gekoppeld aan het realisme van de film. Het laatste deel bevat een uitgebreide synopsis

Elk van de hiervoor benoemde delen wordt vooraf gegaan door een uitgebreide hoeveelheid beelden. Er zijn foto's van de film, concept art, schetsen en ga maar door, allemaal op mooie pagina's afgedrukt, inclusief toelichting. Dat maakt het een zeer interessant boek, want niet alleen krijg je een uitgebreide ontwikkeling van achter de schermen te lezen maar zie je ook een mooie en uitgebreide ontwikkeling in de vormgeving. Een absolute aanrader dus!

Het boek is online verkrijgbaar bij Taschen.nl, Bol.com en Libris en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Taschen / Librero voor het recensie-exemplaar.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

xarkov

Avatar

Vet.

Olrik

Avatar

Een van mijn favoriete films aller tijden. Ik ga dit boek zeker kopen!

NieuwsFilm