Flashback Friday: 'Boyz n the Hood'

Eerste film met rapper Ice Cube is zaterdag 5 september om 00:10 te zien op BBC2.

Met de film Straight Outta Compton is in detail uit de doeken gedaan hoe de carriere van onder meer Dr Dre en Ice Cube ooit begon als onderdeel van rapformatie NWA. In de film zie je ook hoe Ice Cube de overstap maakt naar het acteren met Boyz n the Hood en hoe zijn acteerprestaties goed worden ontvangen. Wie deze zelf wil zien, kan zaterdagavond laat op BBC zelf kijken naar deze inmiddels klassieke jaren negentig movie.

Het is 1984 en de 10-jarige Tre Styles woont bij zijn gescheiden moeder. Hij gedraagt zich slecht op school. Zijn moeder heeft daarom met hem afgesproken dat hij bij zijn vader zal intrekken. Deze probeert Tre bij te brengen hoe je op het juiste pad blijft en wat de belangrijkste normen en waarden zijn voor een man. Tre's vrienden in de buurt van zijn vader zijn Doughboy en Ricky. Zij hebben het moeilijker. Doughboy heeft een bende opgericht en doet niet veel anders dan drinken en vechten. Doughboy’s broer Ricky is op jonge leeftijd vader geworden en probeert aan een studiebeurs te komen. De film laat de levensloop van deze drie vrienden zien terwijl hun leven in een moeilijke neerwaartse spiraal terecht komt, waar ze maar moeilijk aan kunnen ontsnappen.

De film was de eerste film over het echte leven in de zwarte getto wijken van Amerika die voor een Oscar genomineerd werd. John Singleton (die met de film zijn debuut maakte) werd genomineerd voor beste regisseur en beste scenario. Hij was daarmee de jongste filmmaker en eerste Afro-Amerikaanse filmmaker die genomineerd werd voor die prijzen. Nieuwkomer Cuba Gooding jr brak door met zijn gevoelige rol als Tre. Met name de scenes tussen hem en Laurence Fishburne, die zijn vader speelt behoren tot de mooie momenten van de film, die je als kijker bijblijven. Voor rapper Ice Cube vormde de film ook een belangrijk punt in zijn carrière. Hij werd hierdoor ook serieus genomen als acteur en is sindsdien een artiest die zowel muziek als films maakt.

Vandaag de dag wordt de film gezien als een moderne klassieker en hebben talloze films het voorbeeld gevolgd van Boyz n the Hood door op een gritty wijze de achterstandswijken en gevoel van hopeloosheid voor de (voornamelijk) zwarte jongeren die er wonen te belichten. Voor acteurs als Gooding jr en Ice Cube vormde het onverwacht grote wereldwijde succes een springplank voor de rest van hun carrière. Laurence Fisburne was al een bekend gezicht vanwege bijrollen in films als The Color Purple en rollen in vele tv-series, maar ook voor hem was deze film een belangrijk keerpunt. Helaas heeft John Singleton, ondanks dat hij nog steeds af en toe grote films regisseert, sindsdien nooit meer zo'n indrukwekkend werk afgeleverd als zijn debuutfilm.

Hoewel de film behoorlijk wat geweld bevat, wordt dit alleen gedaan om het verhaal te dienen. Centraal staat niet het geweld maar de menselijke relaties in een uitzichtloze omgeving. De rauwe wijze waarop de cast hun rollen neerzetten, blijft prachtig en maakt van deze film een moderne klassieker. Hoewel sommige dingen van de film het geheel dateren, zoals de kledingstijl van de late eighties en begin jaren negentig, blijft de boodschap vandaag de dag nog net zo krachtig en (helaas) actueel.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair