Flashback Friday: 'Dinner at Eight'

Film met Jean Harlow als klassieke golddigger op het hoogtepunt van haar kunnen.

Sommige acteurs van de gouden tijd van Hollywood waren toen enorme sterren, maar zijn vandaag de dag min of meer vergeten. Een actrice waar dat gek genoeg voor geldt, is Jean Harlow. Zij was de originele blond bombshell. waar iedereen die na haar kwam (zoals Marilyn Monroe) zich op modelleerde. Het is niet eens dat ze films maakte, die nu zwaar verouderd zijn. Ze zat in haar korte leven (ze overleed op haar 26e op het hoogtepunt van haar roem) in een aantal films, die nog steeds leuk zijn. Mijn persoonlijk favoriet met Harlow is Dinner at Eight, waarin ze de klassieke golddigger Kitty speelde.

De film gaat over het formele diner dat rijke socialite Millicent Jordan wekelijks organiseert, waar iedereen die iemand is graag voor wordt uitgenodigd. Ze is zo blij dat Lord en Lady Ferncliffe aanwezig zullen zijn, dat ze geen oog heeft voor de problemen binnen de familie. Haar echtgenoot Oliver vindt de sociale bijeenkomsten maar niks. Millicent is enkel bezig om een geschikte metgezel te vinden voor haar gast Carlotta Vance, een voormalig theateractrice die zich heeft gevestigd in Europa.

Oliver heeft zware geldproblemen en bespreekt deze met Dan Packard, een ruwsprekende nouveau riche. Mijnmagnaat Dan keert terug naar huis en vertelt zijn vrouw Kitty, een echte golddigger over zijn plannen om Oliver op te lichten. Zij wil graag gezien worden als een dame van stand en wil niets liever dan naar het etentje gaan van Millicent.

De film is gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk dat van oktober 1932 tot en met mei 1933 werd opgevoerd op Broadway. De film heeft ook iets toneelmatigs, maar dat stoort niet en het tempo van de komedie en de leuke invulling van de rollen houdt de vaart erin. Ster van het geheel is zonder twijfel Jean Harlow, die als Kitty laat zien wat ze als comedienne in huis heeft. Het ene moment is ze net een viswijf in een prachtige jurk (waar Harlow op de set in genaaid moest worden door de kostuumafdeling) het volgende moment weet ze haar man met babypraat weer om haar vinger te winden. Haar rol is de verpersoonlijking van een golddigger en blijft vandaag de dag nog net zo herkenbaar en leuk. Gek genoeg had MGM vooraf hun bedenkingen of Harlow wel goed genoeg kon acteren voor de rol. Gelukkig werd ze gecast en zorgt ze met haar rol dat de film van leuke komedie, verandert in een tijdloze klassieker.

Voor de liefhebber nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair