Alles over 'The Martian'

Zeer indrukwekkende nieuwe film van regisseur Ridley Scott.

Komende donderdag komt de film The Martian uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 1 oktober in première.

The Martian


Duur: 141 minutenGenre Actie, Avontuur, Sci-FiBudget: 108 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieRidley ScottScenario Drew GoddardMatt Damon Mark WatneyJessica Chastain Melissa LewisChiwetel Ejiofor Venkat KapoorJeff Daniels Teddy SandersSean Bean Chris Beck
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Tijdens een bemande Mars-missie worden astronaut Mark Watney en zijn teamleden overvallen door een hevige storm. Zijn teamleden denken dat Watney het niet heeft overleefd en laten hem achter op de onherbergzame en barre planeet. Maar Watney is niet dood en moet met beperkte voorzieningen al zijn vindingrijkheid en intelligentie aanwenden om de vluchtleiding op aarde te laten weten dat hij nog in leven is. Op een afstand van miljoenen kilometers werkt een team van NASA-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van 'De Marsman' en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden. Ondertussen leeft de rest van de wereld intens mee met de heroïsche reddingsoperatie.

Overleven op Mars

Niets op Mars is geschikt voor de mens om op te overleven. De temperatuur schommelt nogal op en neer: van -153 graden Celsius naar zo'n 22 graden Celsius op een mooie zomerdag. Daarnaast bestaat de lucht voor 95 procent uit CO2, waarmee die voor mensen niet geschikt is. Komt overigens bij, dat er niet zo heel veel lucht is, wat de boel nog wat moeilijker maakt. Op Mars heb je ook geen vloeibaar water (er bevindt zich op de polen wel ijs). En bacteriën die nodig zijn voor het groeien van planten zijn er ook al niet.

De uitdagingen waar Mark Watney voor komt te staan in de film zijn dus gigantisch. Gelukkig is er een oplossing in de film, in de vorm van de Hab (een kunstmatige leefomgeving). Daarin bevindt zich voldoende zuurstof en luchtdruk en zijn er mogelijkheden om voedsel te laten groeien. Het is dus niet onmogelijk, maar toch er moeilijk...

Eerste reacties

Na een aantal minder goed ontvangen films, lijkt regisseur Ridley Scott helemaal terug in vorm. Op RottenTomatoes blijkt 93% van de critici positief te zijn over de film. "Slim, spannend en verrassend grappig. The Martian biedt een trouwe verfilming van een goedverkopend boek, dat het beste uit hoofdrolspeler Matt Damon en regisseur Ridley Scott naar voren haalt." De gemiddelde score die RottenTomatoes de film op basis van 42 recensies toekent, is een 7,3.

Box office prestaties

Hoogstwaarschijnlijk wordt The Martian wel een box office succes. De critici zijn zo positief en de film ook door het grote publiek opgepikt te zijn. De verwachting is dan ook dat de film - in elk geval in de Verenigde Staten - een groot succes wordt. Voorspellingen gaan uit van een openingsweekend van 46 miljoen dollar en een cumulatieve score van zo'n 172 miljoen dollar. Daar films van Scott het gewoonlijk wereldwijd ook goed doen, wordt verwacht dat de film in de rest van de wereld nog eens zo'n 490 miljoen dollar ophaalt. Daarmee zou het één van de succesvolste films van Scott van de afgelopen jaren zijn, dus het is nog even afwachten of dit echt uitkomt.

Films van de regisseur doen het in Nederland ook goed. Exodus: Gods and Kings verdiende hier bijvoorbeeld bijna 3 miljoen euro. Ook Prometheus (1,8 miljoen euro) en Robin Hood (2,8 miljoen euro) deden het goed. Maar aangezien The Martian een science fiction film is en die het meestal niet het beste doen in Nederland, verwachten we dat de opbrengst dicht bij die van Prometheus komt te liggen.

Trivia

Bijna alles wat je ziet in de film is gebaseerd op feiten. Eigenlijk is alleen de storm op Mars niet mogelijk: daarvoor is niet genoeg lucht. Een zware storm staat op Mars gelijk aan een licht briesje. De tweede keer dat Jessica Chastain en Matt Damon samenwerken aan een ruimtefilm - de eerste was Interstellar.

•

•


•





NieuwsFilm

meest populair