Blu-Ray Review: The Return

Lumière schenkt de liefhebber een Blu-Ray uitgave van deze Russische topper uit 2003.


Regie: Andrei Zvyagintsev | Cast: Vladimir Garin (Andrey), Ivan Dobronravov (Ivan), Konstantin Lavronenko (Otets), Natalia Vdovina (Mat), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Bioscooprelease: 1 april 2004

Na een flinke reeks dvd-uitgaven van uiteenlopende toppers is in de Cinema Collection van Lumière voor het eerst een titel op Blu-Ray verschenen. De distributeur heeft de eer gegeven aan het Russische Vozvrashchenie uit 2003, wereldwijd ook bekend onder de titel The Return. De topper kwam van de hand van Andrei Zvyagintsev, recent nog verantwoordelijk voor het eveneens succesvolle Leviathan (2014).

Zo'n tien jaar geleden was The Return een grote titel in het prijzenseizoen. De mysterieuze dramathriller werd onder meer genomineerd voor een Golden Globe en won de Gouden Leeuw tijdens het Venice Film Festival. Voor een kleine film was de film ook financieel een mooi succes. Met een budget van naar verluidt zo'n 5 ton in dollars werd wereldwijd zo'n $4,5 miljoen opgehaald. Onlangs verscheen een gerestaureerde versie op Blu-Ray in Lumière's Cinema Collection.

Synopsis

De broers Ivan en Andrei zijn opgegroeid zonder vader. Wanneer die na 12 jaar afwezigheid weer opduikt in hun leven, gaan de broers radicaal anders om met de turbulente emoties die zijn terugkeer opwekt. In een brutale poging om zich op te werpen als rolmodel, neemt de vader zijn zonen mee op vakantie naar een afgelegen eiland. Onderweg escaleert deze poging om nieuwe banden te smeden al snel tot een moeilijke confrontatie, die uitmondt in een mannelijkheidstest van haast mythische proporties.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Return super "fresh" met 95 procent. De IMDb noteert een prima 8,0 bij 29 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller/drama met een 7,7 (Stem zelf). Er is op FilmTotaal.nl geen recensie verschenen.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Ondanks dat de film een redelijk traag verloop heeft, heb ik het geen moment irritant gevonden, mede dankzij de muziek en de steeds maar weer indrukwekkende shots. Aan het acteerwerk maak ik geen woord vuil, dat is helemaal onmogelijk, zeker de jongste van de broers acteert buitengewoon. Triest dat de oudere broer vlak na de opnames is verongelukt bij dezelfde plek als de openingsscène, zo'n jong talent. Brok in me keel bij de aftiteling met de foto's. - Jolan

Box Office

Het productiebudget van The Return bedroeg zo'n $500.000. Over de wereldwijde scores is niet zo heel veel bekend. In de States heeft de film ongeveer een half miljoen in dollars opgehaald en in Italie draaide de film ook sterk, met een opbrengst van bijna 8 ton in euro's. Verdere financiele gegevens zijn niet bekend.


Film: The Return | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: augustus 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Russisch Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: geen | EAN: 5425019009618 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Lumière

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Return zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving is gekozen voor de herkenbare stijl van Lumière's Cinema Collection. De gekozen foto lijkt te zijn ontrokken aan de eerdere Dvd-uitgave.

Beeld & geluid

Alleen al aan de trailer eerder in dit artikel is te zien dat beeldmateriaal snel veroudert en aangezien het productiebudget al niet te hoog lag, is het interessant om te zien hoe het beeld eruit ziet van deze gerestaureerde versie. Bij voorbaat mag Lumière al een compliment gegeven worden voor het feit dat ze de film in High Definition hebben uitgegeven. Kijken we naar wat het 1080p-beeld te bieden heeft, kunnen we constateren dat de restauratie goed gelukt is.

Het beeld lijkt grotendeels vrij van vuiltjes en dergelijke en het oogt ook goed scherp. De kleuren zien er netjes uit, al is de film van zichzelf redelijk grauw en sober. Wat minder is de grain. Dit lijkt niet altijd bedoeld, aangezien het in bepaalde scènes meer aanwezig lijkt. Het geluid wordt aangeleverd door een dolby digital 5.1-track en biedt op zich prima geluid, al onderscheidt de film zich - logischerwijs - niet op het gebied van surround effects. Wel is het (Russische) dialoog prima volgbaar en is er ruimte voor veelal rustige muziek.

Extra's

Helaas blijft het bij een prima beeld. Lumière heeft namelijk geen bonusmateriaal toegekend aan de schijf. Verder dan trailers van drie andere Lumière-titels gaat het niet.

Prachtige kleine film in een prima kwaliteit; de fan is vast blij met deze Blu-Ray!

Het komt in Nederland nog zeer beperkt voor dat er oude klassiekers op Blu-Ray verschijnen, laat staan films als Vozvrashchenie / The Return. Het lijkt er ook niet op dat het bij deze ene titel blijft, deze week brengt Lumière namelijk de gerestaureerde versie van La meglio gioventù uit in High Definition. De Cinema Collection-uitgave van The Return is vooral een must voor de fan, of gewoon voor de liefhebber die deze nog niet heeft gezien. Helaas geen bonusmateriaal, wel een krachtig beeld!

Hieronder maar even de trailer van Andrei Zvyagintsevs meest recente werk, het drama Leviathan uit 2014. Deze werd genomineerd voor een Oscar voor Beste buitenlandse film en won onder meer de Golden Globe in dezelfde categorie.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair