Exclusief: 'Carol' is sluitingsfilm Leiden International Film Festival

Het festival viert zijn tiende verjaardag met de Nederlandse première van zowel Steve Jobs als Carol.

De tiende editie van het Leiden International Film Festival opent met Danny Boyle’s Steve Jobs. Daarnaast heeft FilmTotaal een kleine primeur. We mogen van het festival onthullen dat Carol de slotfilm van deze tiende editie van het festival is. LIFF vindt plaats van 30 oktober tot en met 8 november.

Steve Jobs is een intiem portret van genie Steve Paul Jobs, CEO en oprichter van Apple, gespeeld door Michael Fassbender. De film geeft de kijker een blik achter de schermen en kijkt naar de lancering van drie iconische producten, eindigend met de onthulling van de iMac in 1998. Op 30 oktober opent deze film het festival.

Dat wordt verder afgesloten op 8 november, met de Nederlandse première van de film Carol. Deze is gemaakt door regisseur Todd Haynes en speelt zich af in New York, 1952. Carol is elegant, verfijnd, rijk en getrouwd. Theresa staat aan het begin van haar leven, onzeker over wie ze wil worden. Uit een toevallige ontmoeting in een warenhuis in Manhattan ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee vrouwen. Carol nodigt Therese uit om te ontsnappen en ze ondernemen een spontane reis door Amerika. Tijdens deze reis worden de twee hopeloos verliefd op elkaar. De hoofdrollen zijn voor Cate Blanchett en Rooney Mara.

Het Leiden International Film Festival is opgericht in 2006 en is tegenwoordig één van de belangrijkste filmfestivals in Nederland voor films op het grensvlak van arthouse en mainstream cinema. Centraal op het LIFF staat de American Indie Competition, waarin opkomende Amerikaanse filmmakers worden voorgesteld aan een Nederlands publiek. De editie in 2014 duurde tien dagen en werd door ruim 30.000 mensen bezocht. Het programma telde 87 films uit 28 landen, en had onder andere premières van Whiplash, Mommy, en Leviathan. 

Het volledige programma van LIFF 2014 wordt 14 oktober bekendgemaakt.



NieuwsFilm

meest populair