Carol

Carol (2015)

Some people change your life forever

Far from Heaven-regisseur Todd Haynes keert terug naar de jaren vijftig voor opnieuw wat verboden liefde.
play

8,0 details

  • 118 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
118 Min Verenigd Koninkrijk

In Carol, gebaseerd op het boek 'The Price of Salt' van 'The Talented Mr. Ripley'-schrijver Patricia Highsmith, gaat over de liefdesrelatie tussen twee compleet verschillende vrouwen in het New York uit de jaren 50. De rijke en ongelukkig getrouwde Carol (Blanchett) valt voor de 20 jarige Therese die werkt in een warenhuis.

Regie
Todd Haynes
Cast
Kyle Chandler, Sarah Paulson, Cate Blanchett, John Magaro, Kevin Crowley, Rooney Mara, Jim Dougherty, Jake Lacy, Cory Michael Smith, Blanca Camacho, Carrie Brownstein, Giedre Bond, Bella Garcia, William Willet, Kk Heim, Nik Pajic, Trent Rowland, Sadie Heim, Amy Warner, Michael Haney.
Release
20.11.2015
Release NL
17.12.2015
Release DVD
15.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Todd Haynes | Cast: Cate Blanchett (Carol), Rooney Mara (Therese Belivet), Kyle Chandler (Harge Aird), Jake Lacy (Richard Semco), Sarah Paulson (Abby Gerhard), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2015

Bij het verfilmen van een boek dat al wat ouder is, dringt zich standaard de vraag op of er moet worden vastgehouden aan de tijd waarin het geschreven is. Is het verhaal universeel genoeg om het in het heden te situeren (waardoor je als filmmaker de nodige miljoenen kunt uitsparen) of is de vertelling zodanig een product van zijn tijd dat een getrouwe verfilming enkel een periodestuk kan zijn? Bij verfilmingen van Patricia Highsmiths boeken lijkt de tendens de laatste jaren om zoveel mogelijk vast te houden aan de periode waarin het uitkwam. Misschien wel juist omdat Hollywood er destijds geen brood in zag.

Het in de jaren vijftig, zestig en zeventig uitgekomen werk van de Amerikaanse schrijfster was weliswaar niet uiterst controversieel, maar de homoseksuele ondertonen in veel van haar verhalen hebben waarschijnlijk toch lange tijd de Hollywoodmensen op afstand gehouden. Nadat haar debuutroman Strangers on a Train de basis vormde voor de gelijknamige Alfred Hitchcock-klassieker duurde het immers bijna vijftig jaar tot het uitkomen van The Talented Mr. Ripley: uitgerekend een film over een waarschijnlijk homoseksuele seriemoordenaar. In de periode daartussen kwamen de Highsmith-verfilmingen louter uit Europa. Echter, de laatste jaren heeft men de smaak goed te pakken. Na de eerder genoemde film van Anthony Minghella volgden nog twee Ripley-films en anderhalf geleden ook The Two Faces of January. Carol breekt met die voorgangers: dit is namelijk geen thriller met een Europese setting, maar een in winters Manhattan gesitueerde romance.

alle artikelen (8)

Carol Nieuwsberichten