Liveblog: 'Gluckauf' winnaar Gouden Kalveren 2015

Wie winnen allemaal de Awards bij de Nederlandse Oscars?

Vanavond vindt in Utrecht de uitreiking van de Nederlandse Oscars plaats: de Gouden Kalveren. Voor het eerst is er een nieuw systeem, naar dat Oscar-model. Niet een jury, maar vakgenoten mochten dit jaar stemmen op de genomineerden. Daarmee is het voor het eerst sinds 1981, toen de nationale filmprijs geïntroduceerd werd, dat de prijzen door vakgenoten uitgedeeld worden.

Speciaal voor de nieuwe uitreiking is in 2013 de Dutch Academy For Film (DAFF) opgericht. Begin september telde deze vereniging zo'n 270 leden. De DAFF wist helaas niet helemaal te slagen in zijn opzet. Niet alle grote namen hebben alle films die genomineerd zijn gezien, waarmee waarschijnlijk veel gestemd is op publieksfavorieten. Of die kritiek uitkomt, merken we vanavond.

Gluckauf is de winnaar van de Gouden Kalveren. De film had in totaal tien nominaties en verzilverde daar vier van. De film won in de categorieën beste regie (Remy van Heugten), beste scenario (Gustaaf Peek) en beste camera (Mark van Aller). Verder won acteur Martijn Fischer het Kalf voor de beste mannelijke hoofdrol. Hij speelde André Hazes in de film Bloed, Zweet & Tranen. Actrice Georgina Verbaan won voor de tweede maal in haar carrière een Kalf voor de hoofdrol in De Surprise.

Dan zijn er nog winnaars Hadewych Minis en Raymond Thiry (voor beiden het tweede Kalf) voor hun rollen in Bloed, Zweet & Tranen. Zij speelden de vrouw en de vader van Hazes. De publieksprijs ging naar De club van Sinterklaas & Het Pratende Paard en de KNF-prijs van de Nederlandse filmcritic naar 10 voor 12.

LIJST WINNAARS GOUDEN KALF 2015
Beste Film: Producers Joram Willink en Piet-Harm Sterk voor Gluckauf
Beste Regie: Remy van Heugten voor Gluckauf
Beste Scenario: Gustaaf Peek voor Gluckauf
Beste Acteur: Martijn Fischer voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Actrice: Georgina Verbaan voor De Surprise
Beste Mannelijke Bijrol: Raymond Thiry voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Vrouwelijke Bijrol: Hadewych Minis voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Camera: Mark van Aller voor Gluckauf
Beste Production Design: Hubert Pouille voor De Surprise
Beste Montage: Mieneke Kramer voor Prins
Beste Muziek: Palmbomen voor Prins
Beste Lange Documentaire: Morgan Knibbe voor Those Who Feel the Fire Burning
Beste Sound Design: Vincent Sinceretti en Taco Drijfhout voor Those Who Feel the Fire Burning

Overigens deden we de liveblog voor het eerst middels een live-updatend systeem. We horen dus graag hoe jullie het vinden.



NieuwsFilm

meest populair