Flashback Friday: 'The Bachelor and the Bobby Soxer'

Klassieker met Cary Grant en Shirley Temple.

Deze week werd bekend gemaakt dat de familie van Shirley Temple van haar nalatenschap 5 miljoen dollar doneren aan het Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles, dat gebouwd wordt. Daarnaast gaan ze ook een aantal items geven die er tentoongesteld kunnen waaronder een miniatuur Oscar die Temple kreeg voor haar verdiensten als kindster. Hoewel de meeste van Temple' s kinderfilms ontzettend zoetsappig zijn en min of meer draaien om een dansje en de kuiltjes in Temple's wangen, maakte ze als tiener een paar films die vandaag de dag nog steeds zeer de moeite waard zijn. Een daarvan is The Bachelor and the Bobby Soxer, waarin Temple verliefd raakt op de oudere Cary Grant.

Margaret is een rechter, die zorgt voor haar jongere zus Susan. Margaret krijgt Richard Nugent voor zich in een rechtszaak. Hij wordt ervan beschuldigd om aanstichter te zijn geweest van een gevecht in een bar. Margaret laat hem vrij als blijkt dat het gevecht is ontstaan door twee vrouwen die om Nugent vochten. Hij gaat snel door om een lezing te geven op een middelbare school. Daar zit Susan op en zij raakt meteen verliefd op Richard Nugent. Ze besluit naar zijn appartement te gaan en daar op hem te wachten. Als Margaret erachter komt, wordt haar door een psychiater aangeraden om Susans hart niet te breken. Het beste zou zijn als Richard het spelletje meespeelt om te zorgen dat Susan langzaam over haar verliefdheid heen kan komen. Margaret haalt Richard over om dit te doen, en dat zorgt voor hilarische situaties.

Cary Grant speelt Richard Nugent in deze geweldige screwball komedie, die behoort tot de leukste die Grant maakte in de jaren veertig. Myrna Loy speelt Margaret, die natuurlijk de love interest wordt van Grant, iets dat zaken nog meer compliceert en voor nog meer grappen zorgt. Sterren waren indertijd niet veel groter dan Grant en Loy en ze hebben ook een aardige chemie. Leuker dan Loy (die eigenlijk te oud is in de zussenrol) is echter Shirley Temple, die de rol van de bakvis vol enthousiasme en gevoel voor komedie invult. Helaas ging de carrière van Temple niet zoals ze had gehoopt. Producent David O. Selznick had haar beloofd, dat hij haar zou begeleiden om een volwassen superster te worden door de juiste rollen voor haar te kiezen. Maar Selznick kreeg ook Jennifer Jones onder contract en raakte ontzettend verliefd op deze actrice. De aandacht ging uit naar Jones, die hij de ene toprol na de andere bezorgde met een Oscar ten gevolg. Temple werd daarbij naar de achtergrond geschoven en ze besloot daarna om de filmwereld achter zich te laten.

The Bachelor and the Bobby Soxer is vandaag de dag minder bekend, omdat de sterren grotere films hebben gemaakt in dezelfde tijdsperiode. Maar deze screwball komedie is een leuke film voor iedereen die houdt van licht vermaakt met top talent in de hoofdrollen.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair