Bryan Singer blikt terug op 20 jaar 'The Usual Suspects'

Filmmaker ging in gesprek over deze film bij het San Pedro Film Festival.

Regisseur Bryan Singer was aanwezig bij het San Pedro International Film Festival waar een screening plaats vond van The Usual Suspects, om te vieren dat de film precies twintig jaar geleden werd uitgebracht. Na afloop ging Singer met het aanwezige publiek in gesprek om de film, die veelal in de omgeving van San Pedro werd opgenomen, te bespreken.

"Ik wist dat het beter zou worden [dan mijn eerste film] Public Access," vertelde hij. "Omdat ik nu betere acteurs had. Maar je kunt nooit voorspellen of een film over de tijd zal uitgroeien tot een cult klassieker. Dat kwam nooit in me op."

Volgens Singer was veel van wat in de film te zien is, het gevolg van spontaniteit en toeval. Bijvoorbeeld dat Benicio del Toro zijn personage mompelend speelde. "Ik moest nagaan of dit personage ook maar iets zegt dat belangrijk is. En ik besefte: nee, zijn enige doel is om dood te gaan." Singer voegde in plaats daarvan een paar tekstregels toe aan het scenario waarin de personages aangeven Del Toro niet te kunnen verstaan, zodat het publiek zou beseffen dat zij niet de enige zijn die hem niet kunnen begrijpen. Dit zorgde volgens Singer onder meer tot het lachen van de acteurs tijdens de befaamde line-up scène. Dat was dus echt, omdat ze simpelweg geen take konden doen zonder in lachen uit te barsten.

The Usual Suspects won twee Oscars, een voor beste acteur in een bijrol voor Kevin Spacey en een voor beste scenario. De groet plottwist rond Keyser Söze, die het scenario zo goed maakt, was initieel niet het uitgangspunt. "We waren al 40, 50 pagina's in het script toen Chris [McQuarrie, de scenarioschrijver] daarmee kwam. [..] En ik weet nog dat ik zei: dat is een reden om deze film te maken. Dat is iets om naar toe te werken."



NieuwsFilm

meest populair