Arthouse

Bryan Singer blikt terug op 20 jaar 'The Usual Suspects'

Filmmaker ging in gesprek over deze film bij het San Pedro Film Festival.

door Michelle Iwema op 12.10.2015 om 18:03 in Arthouse
Regisseur Bryan Singer was aanwezig bij het San Pedro International Film Festival waar een screening plaats vond van The Usual Suspects, om te vieren dat de film precies twintig jaar geleden werd uitgebracht. Na afloop ging Singer met het aanwezige publiek in gesprek om de film, die veelal in de omgeving van San Pedro werd opgenomen, te bespreken.

"Ik wist dat het beter zou worden [dan mijn eerste film] Public Access," vertelde hij. "Omdat ik nu betere acteurs had. Maar je kunt nooit voorspellen of een film over de tijd zal uitgroeien tot een cult klassieker. Dat kwam nooit in me op."

Volgens Singer was veel van wat in de film te zien is, het gevolg van spontaniteit en toeval. Bijvoorbeeld dat Benicio del Toro zijn personage mompelend speelde. "Ik moest nagaan of dit personage ook maar iets zegt dat belangrijk is. En ik besefte: nee, zijn enige doel is om dood te gaan." Singer voegde in plaats daarvan een paar tekstregels toe aan het scenario waarin de personages aangeven Del Toro niet te kunnen verstaan, zodat het publiek zou beseffen dat zij niet de enige zijn die hem niet kunnen begrijpen. Dit zorgde volgens Singer onder meer tot het lachen van de acteurs tijdens de befaamde line-up scène. Dat was dus echt, omdat ze simpelweg geen take konden doen zonder in lachen uit te barsten.

The Usual Suspects won twee Oscars, een voor beste acteur in een bijrol voor Kevin Spacey en een voor beste scenario. De groet plottwist rond Keyser Söze, die het scenario zo goed maakt, was initieel niet het uitgangspunt. "We waren al 40, 50 pagina's in het script toen Chris [McQuarrie, de scenarioschrijver] daarmee kwam. [..] En ik weet nog dat ik zei: dat is een reden om deze film te maken. Dat is iets om naar toe te werken."

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Greaterfool

Avatar

Geweldige film! Er zijn vrij weinig films die zo'n geweldige twist hadden die ook nagenoeg spoiler vrij bleven tot dat ik hem gezien had (ipv Star Wars 5 en Sixth Sense).
Tevens heeft deze film mij echt een voorliefde gegeven voor Kevin Spacey, Jezus christus wat een fenomenale acteur is dat toch.

Goov25

Avatar

Papandreas "Love. This. Movie."

Golden Ghost

Avatar

Papandreas "Love. This. Movie."

benjamin

Avatar

Papandreas "Love. This. Movie."

ridjieddo

Avatar

Papandreas "Love. This. Movie."

de1v3c1o

Avatar

Papandreas "Love. This. Movie."

YOLO

Avatar

Greaterfool "Geweldige film! Er zijn vrij weinig films die zo'n geweldige twist hadden die ook nagenoeg spoiler vrij bleven tot dat ik hem gezien had (ipv Star Wars 5 en Sixth Sense).
Tevens heeft deze film mij echt een voorliefde gegeven voor Kevin Spacey, Jezus christus wat een fenomenale acteur is dat toch."
Ja idd. The Usual Suspects, Empre Strikes Back & Sixth Sense hadden die echt van die geweldige plottwist. Ik vond The Usual Suspects al een spannende film, maar het einde was fenomenaal :W

Cornish

Avatar

Papandreas "Love. This. Movie."

Volgens mij was al dat gelach geen acteren.

NWRfan

Avatar

Meh.. De line-up scène was inderdaad redelijk briljant. Het einde? Een grote gimmick.. Geeft de film geen enkele replay waarde. Erg cheap..

NieuwsFilm

meest populair