Japanse klassieker 'A Page of Madness' te zien in EYE

Japanse klassieker 'A Page of Madness' te zien in EYE

Film over een gekkenhuis is hiermee voor het eerst in twintig jaar weer in Nederland te zien.

A Page of Madness (Japanse titel Kurutta ippeiji) wordt gezien als het Oosterse equivalent van Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari. Op 25 oktober is deze te zien in het Japan-programma van EYE dat tot en met december duurt.

In A Page of Madness werkt een oude matroos als conciërge in het gekkenhuis waar zijn vrouw is opgenomen. Hij denkt haar te kunnen laten ontsnappen, alleen wil zijn vrouw niet weg. Regisseur Teinosuke Kinugasa weet de kijker mee te sleuren in zijn verbeelding van de irrationele belevingswereld van de hoofdpersoon met behulp van schots en scheve decors, ongebruikelijke camerastandpunten en sterke licht-donkereffecten. Deze roepen een gevoel van angst en beklemming op, net zoals Robert Wienes dat doet in Das Cabinet des Dr. Caligari.

A Page of Madness was een belangrijke mijlpaal binnen de Japanse cinema. Kinugasa had zich laten inspireren door de vernieuwende (niet-lineaire) montagetechnieken van Sergej Eisenstein en leverde de eerste echte Japanse avant-gardefilm af. De film werd jarenlang verloren gewaand, totdat Kinugasa in 1971 bij toeval in een aarden pot op zijn eigen zolder het negatief van de film terugvond. Bij EYE zal een gerestaureerde versie van de klassieker worden vertoond onder begeleiding van live muziek.

NieuwsFilm

meest populair