Actrice en 'koningin van de technicolor' Maureen O'Hara overleden

Actrice en 'koningin van de technicolor' Maureen O'Hara overleden

De actrice speelde hoofdrollen in klassiekers als 'How Green was my Valley', 'The Hunchback of the Notre Dame' en 'Jamaica Inn'.

De Ierse actrice Maureen O'Hara is zaterdag op 95-jarige leeftijd gestorven in de Amerikaanse staat Idaho. Volgens haar manager overleed ze rustig in haar slaap. Daarmee is een van de laatste grote filmsterren van de gouden tijd van Hollywood overleden.

O' Hara maakte op haar achttiende in haar eerste film in Londen, waarna ze door acteur Charles Laughton werd gecontracteerd. Ze speelde haar eerste hoofdrol naast Laughton in de Britse Hitchcock-film Jamaica Inn en volgde daarna de acteur naar Hollywood. Daar werd zij beroemd door haar rol als zijn tegenspeelster in The Hunchback of Notre Dame.

De roodharige Ierse was een van de grootste actrices van de jaren veertig en vijftig ook een favoriet van regisseur John Ford. In zijn Rio Grande liet hij Maureen O'Hara en John Wayne samenspelen. Zij bleken op het doek goed bij elkaar te passen, waarna Wayne en O'Hara nog vier keer samen werden gecast.

Maar O'Hara werd ondanks de geweldige chemie met Wayne niet getypecast als een western- actrice. Ze speelde juist in allerlei verschillende genres en type rollen. Vanwege haar groene ogen en opvallende haarkleur kreeg ze de bijnaam van 'koningin van de technicolor'.



NieuwsFilm

meest populair