Blu-Ray Review: Back to the Future (30th Anniversary Trilogy)

Blu-Ray Review: Back to the Future (30th Anniversary Trilogy)

Met een bulk nieuw bonusmateriaal.


Regie: Robert Zemeckis | Cast: Marty McFly (Michael J. Fox), Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd), Maggie McFly (Lea Thompson), Jennifer Parker (Elisabeth Shue), Biff Tannen (Thomas F. Wilson) Speelduur: 330 minuten | Jaar: 1985, 1989, 1990 | Geen recensies

Eerder deze maand werd de Back to the Future-franchise volop onder de aandacht gebracht. De datum 21 oktober 2015 is namelijk een belangrijke in het tweede deel, Back to the Future Part II uit 1989. In die film reist Michael J. Foxs Marty McFly naar deze tot voor kort toekomstige wereld, waarin vliegende skateboards, opblaaspizza's, zelfstrikkende schoenen en tv-brillen de normaalste zaak van de wereld zijn.

Het origineel, Back to the Future van regisseur Robert Zemeckis, blijkt dit jaar alweer 30 jaar oud en Universal Pictures maakte van het moment gebruik om de 'Back to the Future 30th Anniversary' Blu-ray uitgave te lanceren, in een mooie verpakking en inclusief een schijf vol nieuw bonusmateriaal.

Synopsis
In het eerste deel van Back to the Future is Marty McFly is een doorsnee tiener die bevriend is met de gekke uitvinder Dr. Emmett Brown a.k.a. Doc, die een tot tijdmachine ontwerpt van een omgebouwde DeLorean sportauto waarmee Marty per ongeluk wordt teruggezonden naar 1955. Hier ontmoet hij zijn ouders die in deze tijd natuurlijk nog veel jonger zijn. Hij verstoort de ontmoeting met zijn ouders en moet hier alles aan doen om hen weer te herenigen. In Part 2 komt Marty net met zijn tijdmachine-auto terug uit 1955 als Doc hem komt vertellen dat zijn toekomstige kinderen in gevaar zijn. Samen gaan ze naar het jaar 2015, waar de tijdmachine wordt gestolen. In Part 3 ontdekt Marty dat Doc vastzit in het Wilde Westen van 1885. Marty stapt opnieuw in de DeLorean om Doc uit de benaderde positie te helpen.

Waardering

De drie films kregen in totaal vijf Oscar nominaties, waarvan er één werd gewonnen voor Best Sound Editing. Op Rotten Tomatoes krijgt de BttF-trilogie respectievelijk 96%, 63% en 74%. De IMDb noteert een 8,5 (#46 in IMDb Top 250), een 7,8 en een 7,4. De bezoekers van FilmTotaal geven een 8.2, een 7.8 en een 7.5. Er zijn geen recensies op FilmTotaal geschreven over de drie films.

Box Office

Het productiebudget van de drie Back to the Future films waren respectievelijk $19 miljoen, $40 miljoen en nog eens $40 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de sci-fi films $11,1 miljoen, $27,8 miljoen en $19 miljoen. Wereldwijd kwamen de Box Office resultaten achtereenvolgend uit op $381 miljoen, $332 miljoen en $245 miljoen. De opbrengst voor Nederland is onbekend.


Uitgave: Back to the Future 30th Anniversary | Discs 4 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Nieuwe extra's: 2015 Message from Doc Brown | Doc Brown Saves the World! | Looking Back to the Future | Outatime: Restoring the DeLorean | Back to the Future: The Animated Series | 2015 Commercials | EAN: 5053083053024 | Ook verkrijgbaar op: oudere Dvd en Blu-Ray uitgaven | Met dank aan: Universal Pictures

De schijven van deze Blu-Ray uitgave van de Back to the Future-films zitten vastgeklikt in een steelcase verpakking, met daaraan vastgeplakt een kartonnetje met de Nederlandse beschrijving (wat uiteindelijk naar de oud papierbak kan). Daarop is onder meer een korte beschrijving te vinden van het nieuwe en eerder uitgegeven bonusmateriaal. In de hoes zijn codes te vinden waarmee de Digitale UV-versies te downloaden zijn naar een device naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen een unieke uiting.

Beeld & geluid

De films zijn ondertussen 25 tot 30 jaar oud, maar de schijven van deze Blu-ray uitgave laten een detailrijk en scherp beeld zien. Ook de kleur ziet er fantastisch uit, al blijft duidelijk te zien dan de film gedateerd is. Met de geluidskwaliteit zit het eveneens goed. De meegeleverde 5.1 DTS-HD track stuurt de surround boxen voldoende aan en in vele scenes komt dit ook prima tot zijn recht. Puike schijven voor een uitgave van een klassieke filmtrilogie. Het lijkt erop dat er gebruik is gemaakt van dezelfde transfer als die van de 25th Anniversary Trilogy-uitgave.

Extra's

Naast eerder vrijgegeven bonusmateriaal is er een reeks nieuwe extra's te bekijken op de vierde 'bonus disc'. Naast wat leuke dingen zijn er ook flink wat nieuwe (korte) featurettes te bekijken. Het meest omvangrijk is Looking Back to the Future, welke bestaat uit negen korte docu's over het script, het casten van Marty McFly (Eric Stoltz!), Doc Brown, de DeLorean, het bouwen van Hill Valley, de "Johnny B. Goode" scène, de filmmuziek van Alan Silvestri en de waarde die de film nu heeft. Het uitgebreidere Outatime: Restoring the DeLorean werpt in ruim 20 minuten een blik op de zo geliefde DeLorean auto/tijdreismachine. Het fraaie voertuig is in het verleden al eens gerestaureerd en dit wordt mooi in beeld gebracht.

Leuke dingen zijn een korte videoboodschap van Christopher Lloyds Doc Brown (2015 Message from Doc Brown) en zelfs een korte film (Doc Brown Saves the World!) van een kleine 10 minuten. Ook kun je kijken naar twee afleveringen van de animatieserie Back to the Future - The Animated Series. Als laatste zijn er twee recente reclamevideo's opgenomen waarin de box wordt gepromoot: de Jaws 19 trailer en de Hoverboard Commercial.

Mooie uitgave van de vermakelijke jaren 80-klassiekers

Uiteraard is het origineel uit 1985 het beste deel uit de reeks, desondanks bieden de twee aansluitende delen uit 1989 en 1990 ook prima vermaak. De korte hype rond de franchise is geheel terecht, maar het is te hopen dat er nu geen overijverige filmstudio staat te trappelen om van het remake-gerucht waarheid te maken. De fraaie blu-ray uitgave, met flink wat nieuw bonusmateriaal, is voor de fan hoogstwaarschijnlijk ruim voldoende. Hieronder een video waarin Marty McFly en Doc Brown de show van Jimmy Kimmel bezoeken:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair