Blu-ray

Blu-ray recensie: 'San Andreas'

Perfect beeld, audio en mooie extra's.

door Jim Pedd om 09:47 in Blu-rayRegisseur: Brad Peyton | Cast: Dwayne Johnson (Ray), Carla Gugino (Emma), Alexandra Daddario (Blake), Ioan Gruffudd (Daniel Riddick), Archie Panjabi (Serena) | FT-recensie: 2,5 sterren | Release: 28 mei 2015 | Speelduur: 114 minuten

In Californië loopt zichtbaar een gigantische breuklijn. De plaatgrens veroorzaakt zo nu en dan kleine aardbevingen, maar volgens sommige wetenschappers zou er zomaar eens binnen een jaar of tien een gigantische aardbeving van meer dan 7 op de Schaal van Richter plaats kunnen vinden. Filmmaker Brad Peyton voelde zich daardoor geïnspireerd tot het maken van een grootschalige rampenfilm, met Dwayne 'The Rock' Johnson in de hoofdrol.

De beruchte San Andreasbreuk maakt zijn gevreesde reputatie waar. Californië wordt getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Een SAR-helikopterpiloot (Dwayne Johnson) en zijn van hem vervreemde vrouw reizen van Los Angeles naar San Fransisco, om hun enige dochter te redden. Hun gevaarlijke reis naar het noorden is slechts het begin.

Waardering

Niet bepaald iedereen is weg van de film. Op RottenTomatoes vinden we bijvoorbeeld een rating van 50%. Van de 193 getelde recensies waren er 96 positief, net iets minder dan de helft. De consensus is helder: de film heeft een prima cast, mooie visuele effecten, maar de personages en het plot zijn een stuk minder overtuigend. Daarom komt de site uit op een gemiddelde rating van een 5.3 van de 10.

Ikzelf recenseerde de film voor FilmTotaal en gaf hem 2,5 ster. De film doet wat 'ie moet doen goed, maar verder is hij wat vlak. Ook de reguliere filmkijker lijkt zich daarin te kunnen vinden. Op IMDb heeft de film een 6.2 op basis van 100.377 stemmen. De meeste mensen gaven de film een 7 (24,1%) of een 6 (23,6%). Op onze eigen filmpagina staat de film op een 6, na 26 stemmen.

Box Office

San Andreas was, waarschijnlijk dankzij de aanwezigheid van de zeer populaire Dwayne Johnson, een succes. Warner gaf Peyton en Johnson een budget van 110 miljoen dollar. Wereldwijd werd 470,4 miljoen dollar opgehaald. In de VS bedroeg de opbrengt 155,1 miljoen en in de rest van de wereld 315,3 miljoen dollar.

In Nederland draaide San Andreas zeven weken in de bioscopen. Gedurende die periode werd er 1.594.723 euro opgehaald. Daarmee is de film goed voor de 29ste plek in de ranglijst van 2015.
Blu-ray: San Andreas | Discs 1 | Retail release: oktober 2015 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (2.4 : 1) | Geluid:: Dolby Atmos: Engels, Frans | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 5-051888-209615 | Met dank aan: Warner Bros.

De film wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase. Voorop zien we prominent het gezicht van Dwayne Johnson. Op de achterkant zie je afbeeldingen van waar de film om draait: Johnson en zijn vrouw die op weg zijn hun dochter te redden in San Francisco. Verder is er een korte synopsis, duidelijke info over de extra's en de technische details. In de hoes tref je verder links een UV formulier zodat je de film overal kan kijken en rechts de schijf, zonder speciaal ontwerp (geheel zwart met witte letters de filmtitel erop).

Beeld & geluid

De kleuren van deze Blu-ray zijn perfect. Niet alleen is alles mooi scherp, de kleuren zijn ook levensecht en geven een bijzonder gevoel bij het kijken. Het geheel is erg realistisch en dat geeft een fijne kijkervaring. Laten we hopen dat meer studios hiervoor kiezen, want dit is precies wat we willen zien.

Maar ook de audio is bijzonder goed. De soundtrack komt goed uit de boxen, waarbij dialoog én omgevingsgeluiden prachtig om je heen te horen zijn. De intensiteit is groot en de details merkbaar. Kortom: op gebied van audio en beeld is dit een erg goede uitgave.

Extra's

Een mooie aanvulling is dat Warner ook nog veel extra's heeft toegevoegd. Zo is er een zes minuten durende featurette over de echte breuklijn. Maar ook de zwaarste scènes van de film komen voorbij in een speciale featurette van een minuut of tien. De andere featurette kijkt naar de muziek. Tot slot zijn er nog standaard extra's, waaronder audiocommentaar, verwijderde scènes, een gag reel en een stunt reel. Het kon misschien wat uitgebreider, maar het volstaat prima.

Conclusie: Perfect beeld en geluid voor een niet heel sterke rampenfilm

Dwayne Johnson is populair. Als hij zijn naam aan een film leent, scoort hij over het algemeen goed. San Andreas mocht dan wel door critici als net voldoende beoordeeld worden, bij het publiek was de film erg succesvol. Mooi is dat Warner er voor deze uitgave voor gekozen heeft de best mogelijke kwaliteit te leveren. Beelden en audio zijn perfect en de extra's vormen een mooie aanvulling.Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Xenolicker

Avatar

Ik heb de 3D versie! Nog niet kunnen bekijken, maar lijkt me een goede film. "Een Roland Emmerich Film ", maar dan van een andere regisseur en in 3D! Ik heb ook Journey 2 (3D) van dezelfde regisseur en ook met Dwayne "The Rock" Johnson, en dat is een leuke film met sterke visuele effekten en relativerende humor.

Banned

Avatar

Grappige film dit, lange tijd niet zo gelachen en het spektakel krijg je er gratis bij.

NieuwsFilm

meest populair