Documentairefestival IDFA van start

Documentairefestival IDFA van start

Het opende met 'A Family Affair' en loopt tot en met 29 november.

De komende anderhalve week is het weer tijd voor het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Deze 28e editie is woensdagavond in de bioscoop Tuschinski geopend met de Nederlandse documentaire A Family Affair van regisseur Tom Fassaert.

Het festival zal worden gehouden tot en met zondag 29 november. Tijdens het festival zullen er meer dan driehonderd documentaires, waaronder vijftig Nederlandse producties te zien zijn. Er staan ook themaprogramma's op het programma, zoals dat van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Hij publiceerde in 1995 het boek Jihad vs. McWorld en selecteerde voor het IDFA een aantal docu's die hierop aansluiten.

A Family Affair volgt Tom Fassaert als deze op zijn verjaardag een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne krijgt, een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen van zijn vader. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren ‘50 en plaatste ze haar twee zoons in een kindertehuis en emigreerde ze van de één op de andere dag naar Zuid-Afrika, ver weg van haar familie. Fassaert besluit, met camera, in te gaan op haar uitnodiging. Bij aankomst blijkt oma nog steeds een femme fatale, wiens obsessie zich nu op haar kleinzoon richt.



NieuwsFilm

meest populair