Ron Howard kreeg 'The Phantom Menace' aangeboden

Ron Howard kreeg 'The Phantom Menace' aangeboden

En waarom heeft hij nooit een stripboekfilm gemaakt?

Samen met George Lucas gaf Ron Howard leven aan Willow, een fantasiefilm die zij respectievelijk schreven en regisseerden. Het avontuur met Warwick Davis en Val Kilmer werd destijds met gemixte reacties verwelkomd, maar sindsdien heeft de prent een cultstatus verworven. Het zal Lucas best op het idee hebben gebracht om de nieuwe Star Wars-regieklussen aan de 61-jarige Howard te bieden. De laatstgenoemde onthulde in een podcast hoe hij de eer aan zich voorbij liet gaan.

"Hij wilde ze niet noodzakelijk regisseren," begon Howard over The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith. "Hij vertelde me gesproken te hebben met Robert Zemeckis, Steven Spielberg en mijzelf. Ik was de derde waar hij mee sprak. De anderen zeiden hetzelfde: 'George, jij zou het moeten doen!' Ik denk dat niemand zijn prestaties wilde opvolgen destijds. Het was een eer, maar het zou te intimiderend zijn geweest."

En zo is het ook gegaan, Lucas besloot de titels zelf te verfilmen en behaalde hier niet het volledige aanzien mee die hij van het publiek voor de originele serie incasseerde. Het rijkelijke verleden van zo'n onderneming geldt ook voor stripboeken, die de laatste jaren volop geadapteerd worden voor het witte doek. De Amerikaanse Howard onthulde in hetzelfde interview dat men hem dikwijls benaderd heeft om een superheldenfilm tot stand te brengen. Zijn beweegreden om die klussen af te slaan is een logische.

"In de loop der jaren heb ik gelegenheden gehad om superheldenfilms te maken. Ik vind echt dat je een film niet moeten maken als een soort oefening. Je moet er honderd procent voor gaan. Ik was nooit iemand die van stripboeken hield. Wanneer ik de films zie, vind ik ze leuk, vooral de oorsprongsverhalen. Nooit heb ik het idee gehad dat ik om 3 uur in de nacht op de set kon zijn, helemaal uitgeput, met 10 belangrijke beslissingen voor de boeg en intuïtief wetende wat het verhaal benodigd. In plaats van uitvinden zou ik dan aan het nabootsen zijn. Ik heb nog nooit 'ja' gezegd tegen zo'n klus."



NieuwsFilm

meest populair