Waarom Han Solo als eerste schoot

Waarom Han Solo als eerste schoot

George Lucas legt uit waarom 'Star Wars'-liefhebbers de langdurige discussie kunnen laten varen.

George Lucas, het meesterbrein achter de welbekende en succesvolle Star Wars-serie, is zowel een geliefde als een gehate man. Niet alleen introduceerde hij ons aan de sciencefictionwereld in 1977, welke vele vervolgen, handelswaren, tv-series en spellen voortbracht, ook bedacht hij later dat het een strak idee was om de originele trilogie (Episode 4, 5 en 6) opnieuw uit te brengen, met nieuwe effecten en al. Dit is namelijk niet bij iedereen in het juiste keelgat geschoten.

Volgens enkele zielen zou zodoende de authentieke sfeer van de avonturen verloren zijn gegaan, mede door de computereffecten van deze tijd in een oudere film. Her en der werden er ook andere dingen aangepast, zoals de confrontatie tussen twee premiejagers, Han Solo (Harrison Ford) en Greedo. Hun woordenwisseling in A New Hope eindigt in geweld. In het origineel vuurde Han Solo als eerst, in de nieuwe versie is het Greedo. De 71-jarige filmmaker heeft nu in een interview met de Washington Post onthuld waarom hij deze aanpassing invoerde.

"Han Solo zou met Leia gaan trouwen, terugblikkend op dat moment vroeg ik me af: 'Zou hij dan wel een koelbloedige moordenaar moeten zijn? Want ik zat op mythologische wijze na te denken: zou hij een cowboy moeten zijn? Zoals John Wayne? En ik zei: 'Ja, hij zou als John Wayne moeten zijn.' En wanneer je hem bent, dan schiet je geen mensen als eerste - je schenkt hen het eerste schot. Het is een mythologische realiteit waar onze samenleving hopelijk op let."

Zijn jullie het met Lucas eens? Was zijn zet een rechtvaardige? Zie hieronder een video waarin het verschil te zien is tussen de oude en de nieuwe versie.



NieuwsFilm

meest populair