Hoe Samuel L. Jackson met zijn gestotter omgaat

Hoe Samuel L. Jackson met zijn gestotter omgaat

Overduidelijk voelt hij zich meer op zijn gemak in 16+ films.

In het verleden heeft hij al eerder onthuld last te hebben van een spraakstoornis, nu heeft Samuel L. Jackson zijn verhaal opnieuw verteld aan Howard Stern. De 67-jarige Amerikaan zei dat hij bijwijlen nog weleens stottert, wat hij vooral in zijn jongere jaren veel deed. Als kind zou hij er zelfs mee gepest zijn. "Ze gingen door totdat ik besloot niet meer op school te praten," verklapte Jackson. "Een jaar lang."

Uiteindelijk kwam hij erbovenop door zich als andere mensen te gedragen. Ook is er een specifiek Engels scheldwoord waar hij beroep op doet om zijn belemmeringen te bestrijden: motherfucker. Lachend zei hij: "Ik weet niet hoe het werkt, maar het werkt. Het slaat een schakelaar om die de d-d-d's en b-b-b's stopt. Ik heb namelijk jarenlang last gehad van heel veel gestotter." De Hateful Eight-acteur is zich er uiteraard van bewust dat schelden niet de meest optimale manier is, maar het is wel de beste. Wat hij eerst probeerde hielp namelijk niet naar behoren. "Ik las veel. Ik las veel over ademhalingsoefeningen. Om het gestotter tegen te gaan ging ik dus zelfs naar de bibliotheek."

Drie jaar terug woonde Jackson een gala bij van het Amerikaanse Instituut voor Stotteraars. Daar sprak hij het publiek toe en zei: "Een paar dagen terug was ik op de set van 'Captain America' en toen ze 'Actie!' riepen zei ik: 'G-g-g-et...' Het was een G-dag. Ik heb zo diverse dagen. G-dagen, P-dagen, B-dagen en S-dagen. Ik stotter nog steeds. Maar ik heb een manier gevonden. Op sommige dagen spreek ik dan mijn favoriete woord uit en dan kom ik door mijn zin heen: 'Motherfucker!'"

Een grappig verhaal, en volgens Jackson absoluut geen onzin. "Ik doe dat. Elke dag. Ik zeg het en het helpt, zelfs als ik het tegen mezelf fluister. Ik stotter simpelweg niet als ik dat woord gebruik." Andere beroemdheden die met hetzelfde probleem kampen zijn James Earl Jones, Nicole Kidman, Emily Blunt, Harvey Keitel, Bruce Willis, Garret Dillahunt, Eric Roberts, Sam Neill, Michelle Williams, Tom Sizemore en Charlie Sheen.



NieuwsFilm

meest populair