Russische rechtbank veegt 'The Martian' plagiaatclaim van tafel

Russische rechtbank veegt 'The Martian' plagiaatclaim van tafel

Mikhail Raskhodnikov eiste $655,000 aan schade.

De Russische screenwriter Mikhail Raskhodnikov had bij de rechtbank in Moskou een plagiaatclaim ingediend tegen Fox voor 'zijn' screenplay in Ridley Scott's 'The Martian'. De Rus eiste ruim $655,000 aan schade.

Rashhodnikov zou namelijk enkele jaren terug zijn script naar meerdere studio's hebben verzonden en hij weet heel zeker dat het terecht is gekomen op het hoofdkantoor van Fox. De man is van mening dat zijn script uiteindelijk is gebruikt voor The Martian.

"Ik stuurde mijn script en wat visueel materiaal naar Fox," aldus Raskhodnikov tegen de Russische nieuwszender RIA Novosti. "De organisatie keurde het af, maar even later werd er toch een identieke film uitgebracht onder dezelfde titel."

De Russische rechtbank is echter van mening dat het argument van de verdediging juist is. Er bestaan al zoveel films die gaan over een reis naar Mars. En de overeenkomsten tussen Scott's film en Raskhodnikov's script zijn gewoon toevallig. De rechtbank nam ook in overweging dat The Martian feitelijk niet is gefilmd vanuit een origineel script, maar is gebaseerd op een boek.

Raskhodnikov's script wordt momenteel verfilmd in Rusland. Oleg Teterin, die één van de grotere Russische films uit 2014 heeft geproduceerd, is één van de producers van de film. De release staat gepland voor later dit jaar.

The Martian heeft tot nu toe ruim $19.3 miljoen opgebracht in Rusland en is één van de zeven best bezochte films in het land.



NieuwsFilm

meest populair