Algemeen

Azijnpissers [column]

door FilmTotaal op 07.03.2005 om 13:58 in Algemeen
[header]Is het jullie opgevallen hoe vaak de grotere Hollywoodproducties neergesabeld worden door de recensenten van FilmTotaal? Het lijkt er op dat ze een kruistocht zijn begonnen tegen zogenaamde slechte smaak.[/header]Is het jullie ook al opgevallen hoe vaak de grotere Hollywoodproducties neergesabeld worden door de recensenten van FilmTotaal? Het lijkt er verdacht veel op dat ze een kruistocht zijn begonnen tegen zogenaamde slechte smaak en dat ze het als hun heilige taak zien deze films met een zo laag mogelijk cijfer te belonen. In hun ogen is die lage waardering waarschijnlijk geoorloofd omdat ze hun mening gefundeerd hebben, met wat zij objectieve argumenten noemen. Maar in wezen is dat natuurlijk allemaal bullshit. Het is gewoon een stel azijnpissers.

Keer op keer zijn het de grote en lang verwachte producties die moeten vrezen voor de mening van de FilmTotaal-recensenten. Deze zogenaamde filmkenners leggen de films onder het vergrootglas om ze daar ‘vakkundig’ te ontleden. Stuk voor stuk moeten de Hollywoodproducties het afleggen tegen negatieve vooroordelen, tegen irreëel hooggespannen verwachtingen of misschien tegen het feit dat de schrijver met het verkeerde been uit bed is gestapt. Wat de reden ook mag zijn, om de ontstane teleurstelling en waarschijnlijk al langer bestaande persoonlijke frustraties te verwerken, volgt een stukje therapeutisch schrijven. Dit resulteert onvermijdelijk in een kunstig geconstrueerde, maar uiterst negatieve recensie, waarin de film, op veelal vermakelijke wijze, minutieus tot de grond toe afgebrand wordt en nuance ver te zoeken is. De enkele zwakke punten van een film worden tot in het extreme benadrukt en de positieve punten worden totaal niet belicht – iets wat naar mijn mening niet eerlijk is en bovendien getuigt van een uiterst negatieve grondhouding.

Hoewel ik er hier wel de nadruk op leg, moet ik toegeven dat niet alle geplaatste recensies negatief zijn. Er worden ook wel eens lovende kritieken geschreven; recensies waarin het genot dat aan de film beleefd werd verwoord wordt op een manier die nog het beste te vergelijken is met een orgasme. Maar wat moet ik met die gevoelens? Wat maakt het uit dat ik tijdens het lezen van een recensie tot tranen toe geroerd raak? Ik, als lezer, ben niet geïnteresseerd in die veel te persoonlijke mening van de schrijver. Als ik over passie wil lezen, haal ik bij de bibliotheek een streekroman. Objectiviteit wil ik. Harde feiten! Geen persoonlijk gekleurd relaas. En met objectiviteit bedoel ik niet quasi-filosofische uitspraken over totaal onbelangrijke aspecten als (slechte) acteerprestaties, (knullige) speciale effecten of (zwabberende) verhaallijnen waar altijd over doorgezaagd wordt. Alsof deze zaken het kijkgenot maken of breken. Ook grappig bedoelde uitdrukkingen als “uitblinker in middelmatigheid” en “mentale marteling” vallen daar volgens mij niet onder – uitspraken waarin de mening van de criticaster duidelijk door blijft klinken. Waarom niet eens aandacht besteden aan zaken waar de kijkers écht belang aan hechten; appetijtelijke hoofdrolspelers, vette acties en niet te vergeten de goede intenties van de regisseur?

Is het dan werkelijk zo moeilijk iets over een film te zeggen zonder daar gelijk een stuk van de eigen beleving in te verweven? Een recensie is en blijft natuurlijk een oordeel, en zolang er geen echt objectieve maatstaven voor bestaan, kan dat oordeel alleen gevormd worden op basis van een persoonlijke mening. Maar dat mag natuurlijk geen vrijbrief zijn om een film ongegrond af te kraken, af te branden of af te zeiken. Durf de hand eens in eigen boezem te steken…. Als er in een reclamecampagne gezegd wordt dat de betreffende film de leukste comedy ooit is en jij vond de film niet leuk, ligt dat dan per definitie aan de film of mankeert er misschien iets aan jouw verfijnde gevoel voor humor? Eén keer raden waar ik in dat geval op gok.

Al met al hoop ik dat er binnenkort eindelijk eens goede recensies geschreven worden, want laten we wel wezen: een recensie is pas goed als daarin mijn mening over een film is weergegeven.

46 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

sickboy1984

Avatar

Ray werd niet afgekraakt
Million dollar baby werd niet afgekraakt
The aviator werd niet afgekraakt
Dat zijn toch 3 grote hollywoordproducties lijkt mij.

Dr. Strangelove

Avatar

Hehehe, azijn bestrijden met zoutzuur !

Tja, wellicht dat je je meeste gehate recensent vóórdat hij zijn bespreking post een mailtje sturen wat jij ervan vindt.

Overigens moet je so wie so elke recensie luchtig opvatten en redelijk snel lezen om na te gaan of de film eventueel iets voor je is.
Als een recensent zich richt op voor jou onbelangrijke elementsen dan is dat voor jou (persoonlijk) een reden om je minder te verlaten op die recensie.

PUMA

Avatar

Helemaal niet mee eens want als jij een recentie leest om te kijken of je wel of niet de film gaat kijken is het veel leuker als er een beetje mistirieus gedaan word, als je de film gekekn hebt is het heel leuk om te zien of de hierboven beschreven gevoelens ook bij jouw zo kwamen. Als ik ergens kritiek op zou moeten hebben, is het als een film 4/5 krijgt maar dat er niks negatiefs word gezegd!

ruben

Avatar

Azijn pissen is cool!

Kenji

Avatar

Ik ben het helemaal met je eens Pieternel! Ik erger me nu al maanden aan de zure, snobistische toon van mijn collega-recensenten. Van enthousiaste jongetjes die ooit op deze site terechtkwamen om hun liefde voor film met anderen te delen, zijn Ruben, Kaj, Franck, Gert en vooral Rooster verworden tot hautaine 'fijnproevers', die elkaar voortdurend de loef proberen af te steken met hun vileine sneren naar films waar de rest van de wereld onbekommerd van wil genieten.
Ze willen meedoen met de oude zuurpruimen die voor de grote dagbladen schrijven, en struikelen haast over elkaar heen in hun gretigheid om de nieuwste Stephen Sommers of Michael Bay zo genadeloos mogelijk te fileren. Wat een trieste vertoning. Ik kan je zeggen dat ik me soms erg eenzaam voel in dit gezelschap. Waar is het respect gebleven voor producties waar honderden miljoenen dollars in zijn gestoken, de coolst mogelijke trailers voor zijn gecreëerd, en de grootste filmsterren wekenlang hun vechtscènes voor hebben geoefend?

Verbitterde azijnpissers als mijn collega's op deze site laten maar weer eens zien hoe kleingeestig de mens kan zijn. :N Vooral Rooster.

Thiver

Avatar

Ehm... deze column is sarcastisch bedoeld... toch? :?

Beagle

Avatar

ruben "azijn pissen is cool!"


En perfect om de plasbuis te ontkalken!

jacq

Avatar

Nou Pieternel, zo te lezen gaat het je prima af dat schrijven, nu de recensies nog, maar, dan niet afzeiken hoor. Smiley face

Ik persoonlijk vind het wel meevallen. Kijk naar de grote hollywoodkrakers, zoals eerder genoemd, die zijn toch echt niet afgekraakt.
Ray
Million Dollar Baby
The Aviator (die in mijn ogen helemaal niet zo geweldig is).

De "kleinere" films

Girl with a pearl earing et cetera, kregen ook goede recensies.

En tja het blijft een mening. Ik denk ook dat je maar niet klakkeloos aan moet nemen dat als 1 resencent een film afkraakt de film ook daadwerkelijk slecht is.

Ik lees ze graag, maar ben het ook niet altijd eens met de recensent. En ik vind een recensie ook pas goed als hij mijn mening weergeeft, maar dat zal dan vast wel weer niet jouw mening zijn :? En zo blijven we doorgaan.

Wel een leuke column hoor :Y

WoUtoMatiC

Avatar

Whoa, filmtotaal valt zich zelf aan. Hoe democratisch. :E

jacq

Avatar

Bolo, you're joking right?? Had je bericht nog niet gelezen, maar kom, is het echt zo erg? Enfin, zal er dan eens op gaan letten :}

Pieternel

Avatar

Strider "Ehm... deze column is sarcastisch bedoeld... toch? :?"
diplomatiek antwoord.... wat denk je zelf? :}

JeXus

Avatar

Ik heb me hoe dan ook erg vermaakt met deze column T+) Nice!

jacq

Avatar

Ok Pieternel, you got me there O+, was toch eventjes schrikken >Smiley face

Column is dan zeker weten geslaagd :Y

Claar

Avatar

Leuke column (al ben ik het er maar nauwelijks mee eens) enne ... leven in de brouwerij!!

Ann McDunn

Avatar

Vermakelijke column Pieternel, en je kunt het mooi vertellen. Helemaal serieus neem ik het natuurlijk niet, en zeker niet na die prachtige laatste zin. Waarom schrijf jij zelf niet alle recensies? Dan krijgt de toekomstige kijker tenminste de juiste visie op een film, d.w.z. jouw visie;)

Zelf denk ik als ik een recensie lees, waar dan ook overigens, ik zal zelf wel even beslissen wat ik er van vind. En moet dat eigenlijk niet het beginsel zijn? Natuurlijk lees je eerst zoveel mogelijk over een film die je wilt zien, maar uiteindelijk gaat het toch om de smaak van de event. kijker/kijkster, en wat die er van vonden.

Fileren van een film doe ik niet, en als jouw collega's die je zo lekker benoemt als azijnpissers, dat wel doen, soit! Dat neemt evenwel niet weg, dat al lezen we dat met z'n allen nog zo goed, we uiteindelijk toch zelf beslissen wat we willen zien, en of we het met de recensie eens zijn of niet.

Ook ik heb me in ieder geval vermaakt met jouw column.:Y

gollum36

Avatar

Behoorlijk grappig hoe serieus sommige mensen deze column nemen. Heerlijk sarcastische column Pieternel! :W

Kenji

Avatar

WoUtoMatiC "Whoa, filmtotaal valt zich zelf aan. Hoe democratisch. :E"
Hey, no dark sarcasm in the classroom.

Colonel_Kurz

Avatar

Bolo "Ik ben het helemaal met je eens Pieternel! Ik erger me nu al maanden aan de zure, snobistische toon van mijn collega-recensenten. Van enthousiaste jongetjes die ooit op deze site terechtkwamen om hun liefde voor film met anderen te delen, zijn Ruben, Kaj, Franck, Gert en vooral Rooster verworden tot hautaine 'fijnproevers', die elkaar voortdurend de loef proberen af te steken met hun vileine sneren naar films waar de rest van de wereld onbekommerd van wil genieten.
Ze willen meedoen met de oude zuurpruimen die voor de grote dagbladen schrijven, en struikelen haast over elkaar heen in hun gretigheid om de nieuwste Stephen Sommers of Michael Bay zo genadeloos mogelijk te fileren. Wat een trieste vertoning. Ik kan je zeggen dat ik me soms erg eenzaam voel in dit gezelschap. Waar is het respect gebleven voor producties waar honderden miljoenen dollars in zijn gestoken, de coolst mogelijke trailers voor zijn gecreëerd, en de grootste filmsterren wekenlang hun vechtscènes voor hebben geoefend?

Verbitterde azijnpissers als mijn collega's op deze site laten maar weer eens zien hoe kleingeestig de mens kan zijn. :N Vooral Rooster."
Even wat cijfers, over de afgelopen zes maanden gezien:
Bolo/Kenji:
Totaal aantal films: 16
Totaal cijfers: 51
Gemiddelde totaal: 3,19
Gemiddelde grote producties en crowdpleasers: 3,19

Kaj/Colonel Kurz:
Totaal aantal films: 7
Totaal cijfers: 25
Gemiddelde: 3,57
Gemiddelde grote producties en crowdpleasers: 3,3

Hier kom ik al positiever uit, maar dan bekijken we nog even de zomermaanden, op slechts de grote producties en crowdpleasers:

Bolo/Kenji:
Totaal recensies over GP&C: 7
Totaal cijfers: 17
Gemiddelde: 2,43

Kaj/Kurz:
Totaal recensies over GP&C: 7
Totaal cijfers: 23,5
Gemiddelde: 3,36

Hoe heb je 'm nou, ouwe zuurpruim? 8-)

WoUtoMatiC

Avatar

Bolo "Hey, no dark sarcasm in the classroom."

Teacher, Leave Them Kids Alone?

Kenji

Avatar

Jaja Kurz, verschuil jij je maar achter cijfers en feiten! De lezers weten wel hoe de vork echt in de steel zit, akelige snob dat je d'r bent!

Blight

Avatar

Helemaal mee eens.
Het begint er hier af en toe behoorlijk op te lijken als of een grote hollywood productie bij voorbaat al is afgekeurd door de crew.

Kenji

Avatar

Blight "Helemaal mee eens.
Het begint er hier af en toe behoorlijk op te lijken als of een grote hollywood productie bij voorbaat al is afgekeurd door de crew."
Hostage sucks. :Y

Bluesky

Avatar

Juist een recensist die een andere smaak heeft (het liefst totaal anders) dan jijzelf is bijzonder nuttig.
Als je van actiefilms houdt en een snob geeft een bepaalde (actie) film een laag cijfer dan zit het wel goed.
Als hij/zij een actiefilm een 4 uit 5 geeft, dan kun je beter thuisblijven, voor je het weet zit er meer dan 5 minuten dialoog in die film en daar zit je toch niet op te wachten??? ;)

Recensisten kunnen ook ontslagen worden omdat ze te cynisch zijn. Een recensist van de microgids/kro is dat een paar jaar geleden overkomen, er kwamen te veel lezersbrieven binnen waarin over hem geklaagd werd. Erg jammer want het las een stuk beter dan de waarderingen in het veronica blaadje.

Btw, wat is het postadres van filmtotaal :D

Bluesky

Avatar

Bolo "Hostage sucks. :Y"


Noem er nog eens een paar, dat scheelt recensies lezen. Al die tekst, veel te vermoeiend

Kenji

Avatar

Batman Begins [rating 1.5]
Star Wars Episode III [rating 2]
King Kong [rating 1.5]
Sin City [rating 1]
The Pacifier [rating 0.5]
Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous [rating 0.5]

Durkie

Avatar

War of the Worlds? Bolo help me out here...

Kenji

Avatar

How the hell should I know?

sickboy1984

Avatar

Ik vind dat je Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous nog te hoog beoordeelt hebt hoor.

Durkie

Avatar

Bolo "How the hell should I know?"
Eh... d'r had nog een smilie bij gekunt, bijvoorbeeld: B-) Om er maar mee te zeggen dat we de eerste tijd niet meer naar de bios hoeven...

Bluesky

Avatar

Bolo "How the hell should I know?"


Gewoon, kleine cursus rating:

x = Aantal films van Tom Cruise die de moeite waard zijn.
y = Aantal films die niet gemaakt door Spielberg gemaakt zijn.
z = Jaar waarin de film uit komt

x / (y * z) = Basiswaardering
Tel hier 1 bij op en rond het af naar beneden.

Kom je denk ik uit op:
War of the Worlds : [rating 1]

Was dat nou zo moeilijk? :D

Pieternel

Avatar

Ann McDunn "Waarom schrijf jij zelf niet alle recensies? Dan krijgt de toekomstige kijker tenminste de juiste visie op een film, d.w.z. jouw visie;)"
Zodra één van de recensenten een film maakt sta ik vooraan in de rij om 'm te mogen beoordelen :E

Hans Olo

Avatar

Gatverdamme, wat een arrogant, negatief stukje... en waar komt het allemaal weer op neer? Ikke, ikke, ikke... Dat had ik nou helemaal niet van je verwacht ;)

hermit elephant

Avatar

Colonel_Kurz "Even wat cijfers, over de afgelopen zes maanden gezien:
Bolo/Kenji:
Totaal aantal films: 16
Totaal cijfers: 51
Gemiddelde totaal: 3,19
Gemiddelde grote producties en crowdpleasers: 3,19

Kaj/Colonel Kurz:
Totaal aantal films: 7
Totaal cijfers: 25
Gemiddelde: 3,57
Gemiddelde grote producties en crowdpleasers: 3,3

Hoe heb je 'm nou, ouwe zuurpruim? 8-)"

Doe ik ook nog effe mee:
11 films, 38 punten in totaal, gemiddeld 3,45, met een spreiding van 0,5 t/m 4,5.

Leuke column trouwens! T+)

emperor

Avatar

Pieternel "Zodra één van de recensenten een film maakt sta ik vooraan in de rij om 'm te mogen beoordelen :E"

beoordelen..of veroordelen?..:E

Mark

Avatar

Tja, het structureel afkraken van blockbusters hier heeft natuurlijk te maken met twee dingen. Het gebrek van goede smaak van de recensent in kwestie. En aan de andere kant het al schrijven van de recensie na het zien van de trailer en wachten met het geven van een cijfer tot na het zien van de film zelf. Met azijnpissen valt het dus wel mee, niet zo overdrijven.

Rooster

Avatar

Leuke column Pieternel T+). Eneuh aardig van je dat je steeds in meervoud spreekt terwijl het eigelijk wel duidelijk is dat deze column geheel en alleen op ruben slaat... Maar goed dat hebben de meeste lezers natuurlijk wel door... behalve Bolo, die snapt er weer es niks van... en Kurz die heeft het ook niet begrepen... :N

Jakel

Avatar

Het gekke is als een film er negatief uitkomt ik hem vreselijk goed vind, en andersom >Smiley face

Tsjeard

Avatar

Naar mijn mening weten iig Bolo en de Colonel heel erg goed waar ze over praten. De meeste hollywoodfilms zuigen aan alle kanten. Het zijn toch écht de filmhuisfilms die kwalitatief beter in elkaar steken en dat weten deze twee ons haarfijn duidelijk te maken met goede recenties.

Hans Olo

Avatar

Tsjeard "Naar mijn mening weten iig Bolo en de Colonel heel erg goed waar ze over praten. De meeste hollywoodfilms zuigen aan alle kanten. Het zijn toch écht de filmhuisfilms die kwalitatief beter in elkaar steken en dat weten deze twee ons haarfijn duidelijk te maken met goede recenties."
Hollywoodfilms die zuigen... nu heb je het weer over een compleet ander genre...

Lt. Dan

Avatar

Dat jij daar tijd voor hebt Pieternel!

Hilarisch:

Waarom niet eens aandacht besteden aan zaken waar de kijkers écht belang aan hechten; appetijtelijke hoofdrolspelers, vette acties en niet te vergeten de goede intenties van de regisseur?

[rating 5]

Rarara

Avatar

Gif spuwen, azijn zeiken en onderschijten YESS! :W
wat is er nu optegen met deze oudhollandse traditie? beter zo'n hollywood kut produktie dan je naaste geliefden toch?

Marlous

Avatar

Leuke column,
Nog leukere reacties....

Smiley face

Pres

Avatar

Elke keer als je een punt wil maken begin je met een goeie inleiding om uiteindelijk toch te resulteren in een cliche, bijna denigrerende uitspraak sprekende voor 'de massa' die deze blockbusters wel kan waarderen.
Voorbeeld: "Waarom niet eens aandacht besteden aan zaken waar de kijkers écht belang aan hechten; appetijtelijke hoofdrolspelers, vette acties en niet te vergeten de goede intenties van de regisseur?" en "Als er in een reclamecampagne gezegd wordt dat de betreffende film de leukste comedy ooit is en jij vond de film niet leuk, ligt dat dan per definitie aan de film of mankeert er misschien iets aan jouw verfijnde gevoel voor humor?"

Je had 'de massa' minder voor lul kunnen zetten door niet zo doorzichtig te zijn en je uitspraken wat subtieler te formuleren. Je column zou dan zoveel interessanter en geloofwaardiger worden omdat het dan lijkt of je echt een stelling probeert in te nemen en het zou de discussies misschien op een hoger niveau brengen.
Maar misschien was dat je intentie ook helemaal niet met dit stukje.

Pieternel

Avatar

Pres "Elke keer als je een punt wil maken begin je met een goeie inleiding om uiteindelijk toch te resulteren in een cliche, bijna denigrerende uitspraak sprekende voor 'de massa' die deze blockbusters wel kan waarderen.
Voorbeeld: "Waarom niet eens aandacht besteden aan zaken waar de kijkers écht belang aan hechten; appetijtelijke hoofdrolspelers, vette acties en niet te vergeten de goede intenties van de regisseur?" en "Als er in een reclamecampagne gezegd wordt dat de betreffende film de leukste comedy ooit is en jij vond de film niet leuk, ligt dat dan per definitie aan de film of mankeert er misschien iets aan jouw verfijnde gevoel voor humor?""
Hoewel ik -ook na lang nadenken - nog steeds niet snap, hoe ik met het ter sprake brengen van het gemankeerde gevoel voor humor van de recensenten iemand anders kan beledigen dan de recensenten zelf, vind ik - achteraf gezien - dat je zeker een punt hebt met de eerste uitspraak die je citeert. Het was arrogant van me om te denken dat de zaken die ík belangrijk vind in een film, ook belangrijk gevonden worden door de “massa”. Voor iedereen die zich hierdoor beledigt voelt en/of denkt dat zijn niveau erdoor naar beneden gehaald wordt, mijn oprechte excuses.

onzehans

Avatar

Tis wel erg 'ons kent ons', incrowd en incestueus allemaal. Zowel de column (helemaal niet zo fantaaaasties, vind ik: het ligt er wel erg dik bovenop) als de reacties.

Op het forum is het allemaal wel duidelijk maar - en ik heb die vraag al eerder gesteld - hoe zit het op FT met redactie enzo?

En wat de recensies cq meningen over films betreft: er zal altijd een gespannen verhouding bestaan tussen 'officiele' berichten en het ingezonden kattenbelletje van een voorbijwandelende dilletant.

Of ben ik nu te zeer een kommaneuker?

Steve Harwin

Avatar

Pieternel, je schreef:
Objectiviteit wil ik. Harde feiten! Geen persoonlijk gekleurd relaas. En met objectiviteit bedoel ik niet quasi-filosofische uitspraken over totaal onbelangrijke aspecten als (slechte) acteerprestaties, (knullige) speciale effecten of (zwabberende) verhaallijnen waar altijd over doorgezaagd wordt. Alsof deze zaken het kijkgenot maken of breken.

De kolonel bedient je op je wenken, maar ook kun je het nog zo zien:
De hele filmwereld hangt, voor een belangrijk deel, al jaren van de marketing-poeha aan elkaar. Wat dacht jij?
Tegenwoordig worden veel films gemaakt voor een vooraf gedefinieerde doelgroep waaraan zoveel mogelijk verdiend moet worden. Op basis van marketingonderzoek (ja, met harde metingen) wordt vastgesteld waarover een film basic moet gaan en vervolgens waar, hoe en hoeveel wilde achtervolgingen, sexscenes, oneliners en meer van dat soort gribus erin moeten zitten. Creativiteit is bij dit soort producties niet langer interessant: iedere miliseconde film is een zorgvuldig overwogen investering die terugverdiend moet worden.

Even een wat ouder voorbeeldje:
De remake van 'Spoorloos' (naar Tim Karabbe's "het gouden ei') kreeg in de Amerikaanse versie bijvoorbeeld een happy end. Waarom? Omdat DAT blijkbaar meer poen oplevert. Daarom!

Mag ik dan bij tijd en wijlen als liefhebber van creativiteit over sommige eindresultaten kotsen?
Wel neemt dit niet weg dat ik van veel modernere films toch prima kan genieten, hoor!
Als ik iets wel goed & leuk vind, is dat ook wel fijn om kwijt te kunnen

NieuwsFilm

meest populair