Events & Festivals

Dagtip IFFR: The Assassin

Een martial artsfilm zoals je die nog nooit hebt gezien.

door Kaj van Zoelen om 08:00 in Events & FestivalsRegie: Hou Hsiao-Hsien | Cast: Qi Shu (Nie Yinniang), Chen Chang (Tian Ji'an) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2015

Nie Yinniang wordt in achtste eeuws China tot huurmoordenaar opgeleid. Ze blijkt echter wel eens emoties te hebben en soms genade te tonen. Als test en straf krijgt ze de opdracht om de gouverneur van grensprovincie Weibo te vermoorden – haar neef, aan wie ze als kind ooit uitgehuwelijkt was.

Acht jaar moesten we erop wachten, maar nu is hij er dan eindelijk: de nieuwe Hou Hsiao-Hsien. The Assassin is niet alleen de langverwachte volgende film van de internationaal geliefde Taiwanees, maar ook nog eens een heuse wuxia, oftewel martial artsfilm, nieuw terrein voor de arthouse-regisseur. Het is dan ook een typische Hou geworden, met lang aangehouden shots vol serene stiltes. Visueel is The Assassin een indrukwekkende film dankzij de prachtige beelden, de bijzondere belichting (veel bij kaarslicht) en de mooie aankleding. Niet vanwege de actie. Er zijn wel een paar korte, goed gechoreografeerde gevechten, maar die draaien niet zozeer om het spektakel.

Het is Hou dan ook niet om het spektakel van geweld te doen, maar om de mensen die dat geweld plegen. Om de impact die dat op hun heeft en om hun emoties - hoewel die bijna volledig onder het oppervlak verborgen blijven. Een hoogtepunt van de film is een minutenlange scène gefilmd door een gordijn, dat af en toe voor de camera waait. Hou filmt zijn personages in overweldigende landschappen en weelderige sets, haast zonder close-ups, om te laten zien hoe mens en omgeving op elkaar inwerken. Onder andere daarmee legt Hou de subtiele tragiek van het summiere verhaal over de moordenares bloot.

Wanneer te zien

Vrijdag 29 januari: 11:45 - 13:30 in LantarenVenster.
Maandag 1 februari: 19:30 - 21:15 in Oude Luxor.
Dinsdag 2 februari: 15:45 - 17:30 in Pathé.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien hebben.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair